Посвећени здрављу жена: И ове године превентивни прегледи у оквиру кампање „За живот жена“

У оквиру кампање обиљежавања Међународног дана жена, Град Бања Лука у сарадњи са Домом здравља у Бањој Луци организоваће различите активности посвећене бризи о здрављу жена.

Тако ће и ове године бити организовани бесплатни превентивни прегледи за суграђанке, али и предавања о значају превентивних прегледа.

У име Центра за промоцију здравља и превенцију болести у ЈЗУ Дом здравља Бања Лука, доктор Младен Шукало казао је да ће први пут ове године бити организована акција под називом „За мајку и кћерку“ у оквиру које ће биће организовани превентивни гинеколошки прегледи за мајке животне доби изнад 25 година које у протекле двије године нису радиле ПАПА налаз, док ће за дјевочице узраста од 11 до 15 година бити организована вакцинација против хуманог папилома вируса.

Додао је да ова акција почиње 12. марта и да ће на овај начин и мајке и кћерке моћи ће у једном дану обавити ове превентивне услуге.

Све заинтересоване суграђанке пријавити се могу најкасније до 29. фебруара на сљедећи број телефона: 051/ 247- 346 у термину од 08.00 до 12.00 часова. Такође, свој термин могу резервисати и преко тимова Породичне медицине.

Осим превентивних прегледа, током мјесеца марта биће организована и  предавања за ученике завршних разреда о репродуктивном здрављу и полно преносивим болестима.

Подсјећамо, поводом обиљежавања Осмог марта – Међународног дана жена у организацији невладиних организација уз подршку Града Бање Луке током цијелог марта припремљен је низ догађаја посвећених здрављу жена, борби против насиља над женама, али и економском оснаживању жена.