Истражи Бању Луку

Home / Посјетиоци / Истражи Бању Луку

Бања Лука има огроман туристички потенцијал. Природни ресурс од посебног значаја је ријека Врбас која је погодна за водене спортове као што су кајак, рафтинг и спортски риболов. Специјални чамац који се може видјети само на овој ријеци и назван је „дајак“ даје Врбасу посебну привлачност. Због великог броја зелених површина (паркова и алеја), Бања Лука носи епитет град зеленила. Називају је и градом младих и спорта, а позната је и по бањалучком ћевапу, Нектар пиву, сиру Траписту и, већ поменутном, специфичном дајак чамцу.

У Бањој Луци можете доживјети дух различитих култура, које су се преплитале на овом простору и посјетити велики број културно-историјских споменика, као свједока различитих епоха и људског стваралаштва.
Посебно је интересантна тврђава Кастел, која се налази у центру града. Историјско је језгро и мјесто оснивања Бање Луке. Старе зидине тврђаве ту су да нам пробуде знатижељу о историји овог града, испричају причу о биткама, трговини, успјесима и падовима, чији је свједок била и сама тврђава. Најстарији је историјски споменик у Бањој Луци и мјесто на којем су пронађени најстарији трагови насеља на подручју града. Ове зидине подигнуте су да би стајале у одбрани људи и њихових живота, а данас стоје да би браниле културу и традицију.

Културну понуду допуњују и Културни центар Бански двор, Народно и Дјечије позориште Републике Српске, Музеј Републике Српске, Музеј савремене умјетности Републике Српске, галерије, као и многобројна културна дешавања током цијеле године.

Туристичка организација

Адреса: ул. Краља Петра Првог Карађорђевића 87, 78000 Бања Лука
Контакт телефон: + 387(0)51/490-308
E-mail: tobl@teol.net
Web: www.banjaluka-turizam.com

Календар туристичких манифестација

„Љепотица са Врбаса“ је, као и цијело подручје Балкана, мјесто сусрета западне и источне цивилизације, тако да је Бања Лука град у којем се налазе различите религијске заједнице и њихови храмови. Посебно су интересантни Храм Христа Спаситеља, Ферхад-пашина џамија и црква Светог Бонавентуре које се налазе у самом центру града, на веома малој раздаљини. Уз гостољубиво и срдачно локално становништво, можете пробати богату трпезу традиционалне хране и упознати специфичну културу и обичаје руралног дијела града. Бања Лука има богат ноћни живот и позната је по многобројним ноћним клубовима, као и великом броју музичких фестивала током године.

Околина је веома атрактивна, са својим природним и културним насљеђем, као што је кањон Врбаса и плато планине Мањача, удаљене око 12 километара од центра града. Специфичне природне околности, омогућиле су развој авантуристичког туризма, као интегралног туристичког производа. Од изграђених капацитета за овај вид туризма, посебно је потребно истакнути инфраструктуру која омогућује ноћни рафтинг, јер освијетљена рафтинг стаза представља свјетски раритет и основу дугорочних планирања развоја авантуризма као туристичког производа. Уз рафтинг, ту су и кањонинг, вожња кајаком и дајаком, слободно пењање, брдски бициклизам, пјешачење, вожња квадовима, параглајдинг и тандем скок.

Добродошли у Бању Луку!