Почела јесења чаролија: Посјетите Фестивал у Парку „Петар Кочић“

Јесењи фестивал цвијећа, плодова и меда отворио је своја врата за све посјетиоце у Парку „Петар Кочић“.

Фестивал, који траје све до недјеље, 1. октобра, окупио је преко педесет излагача, а ове јесени осим прекрасног цвијећа и разноврсних јесењих плодова очекује вас и богата понуда меда и пчеларских производа, али и бројни едукативни и забавни садржаји.

Градски менаџер Бојан Кресојевић казао је да градска амдинистрација у потпуности подржава производњу домаћих производа, али и развоја здравог начина живљена у граду.

-Зато смо поносни што смо као нова градска администрација заједно са произвођачима покренули бројне нове процесе, па тако и овај Фестивал. Посебно смо поносни што је Фестивал конципиран тако да  промовише здрав начин живота да усмјеримо наше најмлађе, који су наша будућност – казао је градски менаџер.

Напоменуо је да су у том правцу постављају и урбане тржнице на више лоакција у граду.

-Дакле, обезбјеђујемо инфраструктуру и тржиште за произвођаче, али прмовишемо њихове производе, те омогућавамо суграђанима да купе здраву храну за своје породице – закључио је Кресојевић.

Да је јесењи фестивал настао на иницијативу наших пољопривредних произвођача меда и цвјећара, истакла је у име Града, Милада Шукало.

-Они су нам рекли да им треба нешто овако у јесењем периоду. Данас, први дан манифестације имаћемо и дефиле наших најмлађих суграђана – дјеце из вртића, који су припремили занимљиве костиме. Сви они, заједно са другим заинтересованим посјетиоцима, моћи ће учествовати чак на шест радионица о јесењој кухињи, припреми зимнице и слчно – казала је Шукало, те нагласила да ће Фестивал данас али и током викенда посјетити и ученици из основних школа.

И овом приликом, позвала је све да појсете Парк и подрже наше домаће произвођаче.

Први пут у оквиру Фестивала представиће се произвођачи меда, а у њихово име Бранислав Поповић казао је да је заиста задовољство бити дио овакве манифестације.

-Хвала Градској управи што је препознала и саслушала наше потребе. Искрено се надам да ће сви посјетиоци уживати овдје заједно са нама – казао је Поповић.

Преко 600 дјеце из бањалучких вртића продефиловало је данас у костимима са мотивима јесени. Након тешке одлуке жирија, награда за најкреативније костиме додијељена је предшколској установи „Анђео“  – групе „Жирко Шеширко“ и “ Шишаркице.

Важно је подсјетити да су подршку организацији Фестивала дали и пријатељи града: „Витаминка а.д. Бања Лука, „Агроимпекс Нова д.о.о“, „Вивиа“, „Ласта“, „Виолета“ и УП „Крајина“.

Издвојено из програма: У суботу, 30. септембра очекује вас наступ Прве балетске школе која ће са почетком у 12.00 часова извести сегменте из балета „Чудесна шума“. Истога дана биће проглашени и побједници овогодишње акције „Бирамо најуређеније“.

Такође, овај фестивал прилика је да уживате у чарима јесени и њених плодова, али и да стекнете и нова знања. С тим у вези у суботу, 30. септембра  у „Стакленцу“ (Парк „Петар Кочић“) биће организовано и предавање из области пчеларства са почетком у 18.00 часова.

Иначе, продајна изложба цвијећа, плодова јесени, меда и пчелињих производа ће за све посјетиоце бити отворена од 10.00 до 19.00 часова.