Почело „Љето на Врбасу“: Најљепшу „ласту“ ове године извео Игор Арсенић

 Фото: С. Ћуковић

Фото: С. Ћуковић

Скоковима са Градског моста, данас је почела овогодишња традиционална, а уједно и најстарија манифестација „Љето на Врбасу“.

Најљепшу бањалучку„ласту“, у конкуренцији од 25 такмичара,  ове године извео је Бањалучанин Игор Арсенић, који није крио задовољљство побједом на домаћем терену.

-Мени је ово трећа побједа. Обавили смо сјајне припреме, тренирали смо од почетка јуна. Припреме смо обављали на Сутрулији и на висећем мосту у Шехеру. Пошто скакону на ријеци Врбас ми немамо, вјежбали смо у Дервенти. Ту смо увјежбали најбоље „ласте“ и задовољни смо оствареним резултатима. Конкуренција је, као и увијек била јака – поручио је Арсенић.

Награде најуспјешнијим је уручио градоначелник Драшко Станивуковић, који је истакао да је поносан јер је Бања Лука жива  ове године, више него икада.

-Након „Бања Лука Феста“ и фантастичних концерата у протекла четири дана, данас започињемо манифестацију „Љето на Врбасу“ у оквиру „Бањалучког љета“; гдје све наше грађане, али и туристе очекује велики број различитих догађаја. Ту је плес под звијездама, концерти под звијездама и још много тога. Поносан сам када све ово видим. То нас чини оптимистичним. Ми, заједно са нашом Туристичком организацијом организујемо ову манифестацију – рекао је градоначелник.

Све ово, каже градоначелник Станивуковић, додатно промовише све симболе нашег града.

-То су дајак чамац, бањалучка ласта, ова манифестација. У све активности ми желимо да укључимо наше суграђане. Искористићу прилику да захвалим свим такмичарима који су дио ове лијепе приче, која траје. Ове године новина је то да је име манфифестације исписано на нашем писму, на ћирилици, што досада није било- рекао је градоначелник.

Директорица Туристичке организације Бање Луке  Драгана Вуклиш поручила  је да је ово најстарија манифестација у граду на Врбасу, која ће наредне године прославити седам деценија постојања.

-Све ово нама даје додатни мотив да је унаприједимо и побољшамо. Поред скокова који су у оквиру програма, грађане очекује наредне двије седмице припремљен је богат садржај, а суграђани ће уживати у добро познатим догађају “Плес под звијездама” у парку “Петар Кочић”, биоскопу на отвореном на тврђави Кастел, као и традиционалној трци дајак чамаца – казала је Вуклиш.

Предсједник Скупштине Града Младен Илић рекао је да је ово манифестација која из године у годину привлачи мноштво туриста у наш град, те да је ове године изузетно богата.

-Као што сте чули већ, спремно је мноштво догађаја, од концерата, трке дајак чамаца и слично. Биће много простора за уживање, за све који буду дио ове манифестације – рекао је Илић.

Друго мјесто у скоковима са Градског моста освојио је Милош Којић из Модриче, док је треће мјесто припало Александру Алексићу из Ужица.

Манифестација „Љето на Врбасу“ ове године прославља 69 година постојања.

Манифестацију на Врбасу су први пут организовали чланови Клуба академичара Бањалука још давне 1953. године под називом „Карневал на Врбасу“.

Крајем 70-тих година манифестација мијења име у „Сусрети на Врбасу“, а од 1995. добија данашње име „Љето на Врбасу“.