Почела ванредна сједница о буџету

 Фото: А. Чавић

Фото: А. Чавић

У току је ванредна сједница Скупштине града Бање Луке.

Одборници су усвојили дневни ред са шест тачака и у току је расправа о приједлогу новог буџета за ову годину.

У уводном излагању, Божана Шљивар, савјетница градоначелника за финансије, казала је да нови приједлог буџета износи 149,77 милиона КМ, те да је оквир готово идентичан првобитном буџету из прошле године, односно мањи за четири одсто у односу на посљедњи прошлогодишњи ребаланс.

У овој години, како је рекла, ускраћена су средства из Фонда солидарности у износу од четири милиона КМ, а која су била на располагању Граду прошле године.

Овогодишњи буџет биће фокусиран на дугорочне и краткорочне облике штедње, те како је навела – већ су ревидиране све буџетске ставке како би се извршила рационализација трошкова. Између осталих, стручне услуге су смањене за девет одсто, 33 одсто путовања, те 35 одсто за мобилне телефоне.

Упркос тој рационализацији, очекује се да ће 2021. година бити знатно тежа у односу на претходну, јер доспијевају кредитне обавезе из прошле године, односно нема мораторијума, и за ту намјену потребно је исплатити 15,4 милиона КМ, укључујући камату.  Како је навела, текући расходи иначе износе 94 милиона КМ.

На дневном реду ове сједнице су и тачке које су у уској вези са буџетом, и то приједлози закључака о пријевременом ступању на снагу одлуке о усвајању и извршењу буџета, одлука о извршењу буџета и одлуку о утврђивању стопе пореза на непокретности на подручју града Бање Луке за 2021. годину и информација по закључку Скупштине која се односи на приједлог те одлуке.