На задовољство дјеце и родитеља: Отворена стоматолошка амбуланта у склопу ОШ „Станко Ракита“ у Врбањи

 Фото: С. Ћуковић

Фото: С. Ћуковић

Градоначелник Драшко Станивуковић присуствовао је данас отварању стоматолошке амбуланте, која се налази у склопу Основне школе „Станко Ракита“ у насељу Врбања.

Како је том приликом поручио градоначелник, велика је част бити дио отварања модерно опремељене школске стоматолошке амбуланте, те је додао како је Град много тога урадио за ову школу и насеље у претходне двије године.

-Урадили смо обиман дио посла који је био потребан овом насељу. Подсјећам вас да је Град уложио стотину хиљада КМ у протекле двије године у ову школу гдје се сада налазимо, како би објекат имао изолацију, столарију. Успјели смо да обезбиједимо неопходна средства, иако је то било изузетно изазовно. Када причамо о овој стоматолошкој амбуланти, уложили смо око 30 хиљада КМ, на молбу нашег Дома здравља, са чијим руководством имамо одличну сарадњу, те смо недавно заједно отворили потпуно нову амбуланту у насељу Драгочај – поручио је градоначелник.

Додао је и то да је више од пола милиона КМ уложено у вртић који је такође изграђен у Врбањи.

-Поред тога, радили смо и јавну расвјету, легализовали куће и још много тога, дакле, ријеч је о изузетно обимном послу. Сада смо отворили и ову амбуланту,  на задовољство свих, како дјеце тако и родитеља. Наставићемо посвећено да радимо – додао је градоначелник Станивуковић.

Директорица ЈЗУ Дом здравља Бања Лука, Невена Тодоровић истакла је како је ово десета стоматолошка амбуланта на подручју нашег града, те да је иста намијењена за узраст до 18 година.

-Прошле године смо добили допис са молбом да се у склопу ове школе отвори стоматолошка амбуланта. Простор који смо имали на располагању је испуњавао услове, те смо ми затажили од Града да присутпимо изради елабората. Покушавамо да свим грађанима учинимо примарну здравствену заштиту што доступнијом, те управо због тога ширимо мрежу амбуланти на територи града – истакла је директорица Тодоровић.

Министар здравља и социјалне заштите, Ален Шеранић честитао је Дому здравља и Граду на реализацији овог пројекта.

-Град Бања Лука и Дом здравља су ријешили иницијативу коју су покренули чланови ове мјесне заједнице. Прича о школским амбулантама почела је прије шест до седам година када смо кренули у пројекат, са циљем да будемо ближи дјеци и да амбуланте смјестимо у школе. Увијек напомињем то да Дом здравља представља одличан модел развоја школске стоматологије, који лично представљам у цијелој Републици Српској – казао је он.

Доктор стоматологије, Јелена Клепић додала је како у свих десет стоматолошких амбуланти на подручју града је распоређено више од 33 хиљаде дјеце.

-Стоматолошкој амбуланти која се налази у склопу ове школе припадаће дјеца из Врбање, Дебељака и Зеленог вира. Такође, услуге могу добити и дјеца из МЗ Чесма и Ада.  Укупан број дјеце који ће гравитирати овој амбуланти је нешто више од хиљаду, тачније око 500 школске, 300 предшколске и 300 средњошколске дјеце. Уколико се укаже потреба, амбуланта ће радити саваки дан – истакла је она.

Предсједник Скупштине Града, Љубо Нинковић изразио је задовољство што је овај пројекат реализован на задовољство свих.

-Срећан сам и задовољан због почетка рада ове школске стоматолошке амбуланте, посебно јер сам ја овдје и завршио своје основно обзраовање и срећан сам због дјеце која сада ту иду у школу – казао је предсједник Скупштине.

Директор школе ОШ „Станко Ракита“ Врбања,  Дарко Бранковић такође је искористио прилику да изрази задовољство што је ова школа добила стоматолошку орднацију, док је предсједник савјета МЗ Врбања, Душан Јанњић нагласио како су мјештани задовољни оним што је урађено, те је захвалио свима који су били дио овог пројекта.

Радно вријеме ове амбуланте је понедјељком и уторком од 7.30 до 14.30 часова, а сриједом од 12.30 до 19.30 часова.

У овој амбуланти услуге ће бити пружане и за одрасле пацијенте и то сваке сриједе од 12.30 до 19.30 часова.