Окончана шеста сједница Скупштине града: Нацрт ребаланса буџета иде на јавну расправу од 20 дана

 Фото: Град Бања Лука

Фото: Град Бања Лука

Скупштина Града у касним поподневним часовима окончала је шесту сједницу, која је почела још 21. септембра и која је у више наврата била прекидана и одгађана.

Одборници су подржали Нацрт ребаланса градског буџета који је за 17 милиона КМ већи у односу на овогодишњи буџетски оквир, те га упутли на јавну расправу у трајању од 20 дана.

Није усвојен План капиталних инвестиција, као ни приједлог емисије обвезница у износу од шест милиона КМ планираних за градњу пута кроз Куљане, Дебељаке, Пријечане, пута Петрићевац-Мотике, завршетак пута у Шарговцу, изградњу амбуланте породичне медицине у Драгочају и за почетак градње савременог спортског центра на Лаушу.

На овај начин, каже градоначелник Бање Луке Драшко Станивуковић, представници скупштинске већине одлучили су да Град у потпуности потопе.

-Четрдесет дана засиједања, преко160 сати рада, а без било каквог образложења одбили су све што је добро и што смо предложили. Одустали су од Плана капиталних инвестиција – то им не треба, а рок је да се то сада усвоји. Одустали су од тога да се раде главне улице – Куљани, Дебељаци, Петрићевац, Мотике и друге. Усвојили су Нацрт ребаланса, али су дали рок од  20 дана јавне расправе, што значи да тек може доћи у децембру, а ребаланс који се не потроши у децембру, односно у текућој години, не важи – казао је Станиувковић.

Како каже, овим потезом скупштинска већина се одрекла 17 милиона КМ.

Уз све то, наводи градоначелник, нису хтјели да се одрекну плате функционера, јер је приједлог одлуке о висини плата функионера Града Бање Луке такође одбијен.

-То значи да су одустали од изградње централног спомен обиљежја, куповине мамографа, суфинансирања вртића, повољнијег јавног превоза, те свих битних  инфраструктурних пројеката – истиче градоначелник Бање Луке.

Станивуковић се пита, ако су све то одбили без образложења, зашто су у Скупштини сједили четрдесет дана. Како истиче, о даљим корацима сада мора добро да размисли.

-То ћу урадити заједно са својим тимом. Морамо поштено изаћи пред људе да им кажемо да ово више овако не иде. Ми смо урадили све што смо могли. Ми не можемо да планирамо Нову годину, планирали смо да издвојимо значајна средства за то. Сад морамо да тражимо донаторе и спонзоре, као што је то случај и са донаторима за јесење саднице – поручује Драшко Станивуковић.

Бојан Кресојевић, градски менаџер каже како се овим поступцима одлаже усвајање ребаланса.

-Постоји могућност да ребаланс уопште не буде усвојен у овој години с обзиром на темпо и рад скупштине. То нас је страх– каже Кресојевић.

Предсједник Скупштине града Бање Луке : Свјесно смо подржали Нацрт

Предсједник Скупштине града Бање Луке Младен Илић каже како су дали приједлог да у Приједлогу буџета  буду заступљене све политике око којих су се усагласили.

-Знамо да у овом Нацрту није било оне ставке од 2 милиона и 700 КМ за помоћ здравствених радника, то ћемо свакако очекивати. Што се тиче Плана капиталних инвестиција, имали смо жељу да га пошаљемо на дораду. Међутим, исти није прошао – казао је Илић.

Бања Лука добила Урбанистички план

Скупштина града Бања Лука, након скоро 40 дана, усвојила је Нацрт Урбанистичког плана, а одборници су прихватити и препоруке о кориштењу ћирилице, те више одлука о додјели у закуп пословних простора под посебним условима, те више тачака из области просторног уређења.