Одржана ванредна сједница Скупштине града

 Фото: А. Чавић

Фото: А. Чавић

Скупштина града је на данашњем ванредном засједању усвојила два сета закључака након разматрања једине тачке дневног реда – епидемиолошке ситуације у Бањој Луци.

Први сет закључака са три тачке предложио је одборник ПДП-а Милко Грмуша:

– Скупштина града се захваљује здравственим радницима привредницима и свим грађанима на огромном стрпљењу. Апелују на грађане да се и у наредном периоду понашају одговорно и на тај начин да сачувају своје здравље и здравље својих суграђана.

– Скупштина града позива надлежне инспекцијске и полицијске органе да у складу са законом пооштре одређене контроле, када је ријеч о поштовању постојећих прописа и епидемилошких мјера. Скупштина града се противи пракси да се највећи број грађана који поштује мјере, практично кажњава због неодговорног или неправног понашања мањег броја несавјесних појединаца. Прави одговор на неправно понашање не може бити прописивање оштријих мјера, већ досљедно поштовање постојећих правних норми.

– Скупштина града позива министра здравља и социјалне заштите РС и директора Института за јавно здравство да у складу са Законом о заштити становништва од заразних болести Републике Српске, доставе своје процјене, приједлоге и наредбе за провођење мјера за сузбијање епидемије корона вируса у Бањој Луци. Скупштина града позива градоначелника да на основу приједлога Института, донесе одговарајуће мјере за спровођење противепидемијске заштите у Бањој Луци.

Усвојени су и закључци које је предложио предсједник Скупштине града:
– Задужује се командант Штаба за ванредне ситуације града Бања Лука да након одржаних сједница Штаба за ванредне ситуације Града, редовно доставља градској Скупштини информације о активностима Штаба ради упознавања одборника и шире јавности.

-Задужује се градоначелник и командант Штаба за ванредне ситуације да једном мјесечно, а док траје ванредна ситуација на територији Републике Српске и Бањe Лукe, обезбиједи писану информацију за сједнице Скупштине града са конкретним мјерама и препорукама за сузбијање ширења вируса и заштите здравља и живота грађана Бање Луке и свих којих бораве у граду.

-Предлаже се градоначелнику, а на приједлог Штаба за ванредне ситуације, да направи сет економских мјера, олакшица и помоћи за социјалне категорије, пословну заједницу, пољопривреднике и комплетно становништво по узору на прошлогодишње мјере са циљем одрживости социјалног, привредног, пољопривредног и друштвеног амбијента у Бањој Луци.

-Предлаже се градоначелнику да се у буџету Града за текућу годину обезбједи више финансијских средстава за рад и функционисање Дома здравља и УКЦ Бања Лука, како би се успјешно борили са корона вирусом у текућој години, а све са циљем заштите здравља и живота суграђана.

-Задужује се градоначелник да као командант Градског штаба за ванредне ситуације седмично извјештава Скупштину града о броју извршених контрола лица која су у изолацији по издатим рјешењима, те да у току од три дана Скупштини достави информацију о укупном броју контролисаних лица по данима током 2021 године.

Градоначелник Бање Луке, Драшко Станивуковић, казао је да није било потребе за одржавањем данашње ванредне сједнице Скупштине града с обзиром на то да је за данас заказана и сједница Штаба за ванредне ситуације Града.

-Посљедњу сједницу имали смо у понедјељак када нас је директорица Дома здравља информисала да ће кроз три до пет дана знати у којем ће правцу ићи неколико наредних седмица када је ријеч о епидемиолошкој ситуаицији. Тако да је наредна сједница Штаба заказана за данас, имамо тај континуитет у одржавању и заиста није било потребе за ванредном сједницом Скупштине гдје се окупља 50-60 људи – казао је Станивуковић.

Подвукао је да се он неће играти са мјерама.

-Срећан сам да Бања Лука од када је водим није донијела ниједну паушалну одлуку и на тај начин планирамо да поступамо и у будућности. Упркос притисцима доносићемо рационалне одлуке – нагласио је градоначелник.

Градоначелник је казао да је приједлог буџета Града спреман за скупштински колегијум који ће бити одржан у уторак.

Како је казао, буџет је предвидио довољно средстава за прву фазу реализације за бесплатне уџбенике, додатна средства за Дом здравља, преко десет милиона КМ за пројекте водоснабдијевања, средства за израду пројектне документације за споменик погинулим борцима, за прву фазу изградње великог градског парка…

-Дакле, успјели смо у тешким изазовним временима да посложимо буџет на најбољи могући начин. Зато не стоји чињеница да се ради непромишљено – закључио је Станивуковић.

Предсједник Скупштине града Бање Луке, Младен Илић, казао је да је након јучерашњег разговора са предсједником Владе Републике Српске, Радованом Вишковићем упознат са конкретним чињеницама и бројкама у вези са епидемиолошком ситуацијом у граду, те да је зато заказао ванредну сједницу.

Према његовим ријечима, овдје се може дјеловати са два аспекта.

-Један је да смо личности које су грађани бирали и на тај начин својим личним примјером морамо показати могућност да дјелујемо и покушамо зауставити овај рапидан раст броја обољелих у граду. Други, јесте да на данашњој сједници конкретним закључцима затражимо једну добру комуникацију какву сада немамо са Градским кризним штабом и на тај начин имамо информације о ситуацији и плановима о томе шта они могу урадити – појаснио је Илић.

Наглашава да треба разговарати и о побољшању услова у буџету, попут подршке предузетницима које је епидемија погодила.

На самом почетку данашње сједнице, присутним су се обратили министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић, директор Универзитетско клиничког центра Републике Српске Владо Ђајић, директор Института за јавно здравство Бранислав Зељковић, те директорица Дома здравља Бања Лука Невена Тодоровић која је, уједно, и одборница у Скупштини града. Истакнуто је да је у Бањој Луци дошло до погоршања епидемиолошке ситуације.