Одржана комеморација професору Тихомиру Левајцу

 Фото: А. Чавић

Фото: А. Чавић

Минутом ћутања, књижевници, представници републичких и градских институција, радне колеге, бивши ђаци али и бројни суграђани одали су почаст чувеном бањалучком професору Тихомиру Левајцу, након чега је у Банском двору одржана комеморација.

Током комеморације приказан је и видео „Посљедњи час професора Тихомира Левајца“.

Ријеч је о интејвјуу који је снимила његова кћерка Наташа Левајац, у којем је професор говорио о свом животу, раду, али и о друштву у цјелини, а посебно дирљив је његов говор о професији, за коју је тада рекао да је рад у просвјети посебно значајан јер обликује човјека и припрема га за живот.

Комеморацији је, у име Града Бање Луке, присуствовала савјетница градоначелника за друштвене дјелатности Милада Шукало.

–  Ово је тужан дан и велики губитак за Бању Луку, али ипак имали смо срећу и част да живимо у времену професора Левајца. Тихомир Левајац наставиће да живи кроз сјећања бројних Бањалучана, којима је предавао, али и кроз књижевна дјела која је током живота написао – поручила је Милада Шукало.

Осврнувши се само на један сегмент живота Тихомира Левајца, а у вези његовог рада са ученицима – посебно гимназијалцима, који су касније уписали Академију умјетности, др Лука Кецман рекао је да су сви ђаци професора Левајца на студиј дошли припремљени и образовани за студиј, те му захвалио за предан рад, којим је дао немјерљив допринос образовању и култури у нашем граду.

Говорећи о раду професора Левајца директорица Гимназије Вита Малешевић поручила је да је Тихомир Левајац прије свега био вољен професор, управо јер је био необичан и свој, те да се није уклапао у стандардне оквире, због чега ће заувијек остати упамћен.

-Необичним приступом и темама тражио је начине да из својих ученика извуче оно најбоље и да их кроз то усмјери на прави пут – рекла је директорица Малешевић.

Она је подсјетила на његов немјерљив допринос Гимназији, у којој је годинама уређивао часопис „Орфеј“, али и покренуо друге значајне ствари попут годишњака, те разних културно-умјетничких секција.

На комеморацији су говорили представници Удружења књижевника Републике Српске, као и његови бивши ђаци.

Подсјећамо, Тихомир Левајац рођен је 1937. године у селу Качулице, код Чачка, а преминуо је 27. јануара у Бањој Луци.

Свој радни вијек провео је у Медицинској школи и Гимназији Бања Лука радећи као професор, а за живота написао је бројна књижевна дјела.

Међу књижевним дјелима које је објавио су и романи „За сунчевим кругом“, „Кружно кретање“, „Јопет суданија“, приповијетке „У кругу светиљке“, те путопис „Сањао сам Канаду“.

Левајац је био члан Удружења књижевника Србије, Удружења књижевника Републике Српске, Завичајног друштва „Са Овчара и Каблара“ у Бањој Луци и Удружења фрулаша у Чачку.

За изузетан допринос у области образовања, културе и умјетности, Тихомиру Левајцу прошле године додијељен је „Златни грб Града Бање Луке“.