Обиљежавање 90 година Банског двора: Градоначелник посјетио изложбу „Врбаска бановина – обриси, трагови, одјеци“

 Фото: С. Ћуковић

Фото: С. Ћуковић

Поводом прославе и обиљежавања 90 година постојања и рада Банског двора у Бањој Луци, градоначелник Драшко Станивуковић обишао је изложбену поставку „Врбаска бановина – обриси, трагови, одјеци“ Фондације „Др Тодор Лазаревић – бан Врбаске бановине“.

Како је поручио градоначелник, ово је заиста велики јубилеј наше културне установе, мјеста у којем су се у том периоду доносиле најбитније одлуке за Бању Луку.

-Велика част је бити савременик једног оваквог јубилеја и имати прилику присјетити се великих имена која су поставила темеље данашње модерне Бањалуке. Обиљежавамо 90 година постојања Банског двора, двора гдје су се доносиле најважније одлуке, мјесто које је заједно са нашим бановима обликовао оно што данас јесте Бања Лука. Када кажемо обриси и трагови Врбаске бановине, они свакако да су виљиви. Видљиво је много више од обриса и трагова, трагова по којим данас ходимо и идемо у будућност – рекао је градоначелник.

Пита се градоначелник, да ли чујемо те одјеке Врбаске бановине.

-Ти људи, у то вријеме имали су храбрости да пројектују, граде, постављају темеље оног што се тек данас поставља као важно, а у то вријеме се постављало питање – зашто нам то треба, шта ће нам Народно позориште, Бански двор? Па зато што је данас Бања Лука захваљјући томе данас оваква. Ти одјеци данас нас опомињу да ми у овом времену будемо исто такви. Не мора само прошлост бити златни период, може златна бити и наша будућност, будућност генеација које ће живјети овдје. Данас треба да постављамо темеље за ту будужност -поручио је Станивуковић.

Искористио је прилику да честита руководству на сјајној организацији, а породици Лазаревић да искаже велику захвалност на уступању историјски важних предмета за наш град.

Подсјећамо, изложбена поставка „Врбаска бановина– обриси, трагови, одјеци“ Фондације „Др Тодор Лазаревић, бан Врбаске бановине“ скида историјску прашину са најпросперитетнијег периода у развоју Бање Луке и Крајине, а окосницу ове поставке чини заоставштина четвртог по реду бана Врбаске бановине, др Тодора Лазаревића, заоставштина његове али и породица са којима се ородио: Добраша, Миљевића, Шоштарића, Душанића, Петровића…