О буџету на ванредној сједници Скупштине Града 14. априла

 Фото: А. Чавић

Фото: А. Чавић

Трећа ванредна сједница Скупштине Града на којој ће бити разматран нови приједлог градског буџета, биће одржана у сриједу, 14. априла, са почетком у 14 часова, одлучено је на данашњем засједању скупштинског Колегијума. Такође, договорено је да се амандмани на буџет могу доставити до понедјељка, 12. априла, до 14 часова.

Градоначелник Драшко Станивуковић истакао је да је његов приједлог био да се буџет разматра током предстојећег викенда, али да је сриједа била најраније прихваћен рок.

-Усвајање буџета хитно је по свим основама. Надао сам се да ће радници градских установа добити плате до понедјељка или уторка, али нажалост то неће бити изводљиво – навео је градоначелник, те напомено да Град Бања Лука функционише на резервама, а због немогућности трансакција упитно је и гориво за потребе функционисања Цивилне заштите.

Ипак, како је казао, задржава оптимизам и наду да ће се од наредне сриједе – град вратити у нормално функционисање.

-Чини ми се да имамо неки помак, успјели смо се усагласити око неких рокова и процедура да се максимално скрате, с циљем да се што прије Бањој Луци омогући нормално функционисање, те да избјегнемо лош имиџ код кредитора и међународних организација, које су нам јасно ставиле до знања да их ситуација у нашем граду забрињава – истакао је Станивуковић.

Напоменуо је да је новим приједлогом уврстио већину предложених амандмана, те да су одбијени само они који немају законско упориште, у смислу да Град не може исплаћивати плате установама које су у надлежности Републике, те додао да такви амндмани заправо само угрожавају функционисање града.

Градоначелник је нагласио да је био максимално попустљив, да је уважио све конструктивне приједлоге и да је увијек спреман сарађивати и попустити ако је то у интересу Бање Луке, те да очекује да ће по усвајању буџета – Бања Лука живнути.

Предсједник Скупштине Града, Младен Илић навео је да се сједница технички не може одржати раније, због рокова када су у питању амандмани и рад комисија, те да ће у понедјељак засједати комисије за буџет и финансије и прописе, како налаже Пословник.

Он је изразио наду да ће се наћи заједнички језик када је у питању како буџет, тако и све будуће ствари које ће долазити на дневни ред не само сједница Скупштине Града, него уопште функционисања Бање Луке.

-Имали смо доста тензија на сједницама или састанцима што сам видио као почетно испитивање снаге. Видјели смо да је консензус око неких ствари неопходан и да се до њега мора доћи. Моја жеља као неког ко предсједава градским парламентом, јесте да све ове ствари прођу у духу демократије, да своје личне ставове свакако испољимо али на један коректан и нормалан начин – нагласио је он.

Говорећи о новом приједлогу буџета, казао је да ће у наредним данима имати јаснију слику о томе у којој су мјери заступљени захтјеви скупштинске већине.

Како је навео, на ванредној сједници, одборници ће разматрати и тачке које су у уској вези са буџетом, и то приједлоге закључака о пријевременом ступању на снагу одлуке о усвајању и извршењу буџета, одлуку о извршењу буџета и одлуку о утврђивању стопе пореза на непокретности на подручју града Бање Луке за 2021. годину и информацију по закључку Скупштине која се односи на приједлог те одлуке.

Галерија фотографија: