Сутра у Друштвеном центру Росуље: Ново предавање за родитеље „Емоционална писменост и значај емоционалне регулације“

Ново психоедукативно предавање за родитеље „Емоционална писменост и значај емоционалне регулације“ у организацији ЕКО ЕХО – Центра за едукацију и промоцију здравог живота биће одржано у Друштвеном центру Росуље, 12. децембар у 16.30 часова.

-Туга, љутња, бијес су дио сваке особе и то нису негативне емоције јер такве не постоје. Ово су непријатне емоције које бисмо жељели да избјегнемо, али живот без њих није могућ. Управо овакве емоције, ако обратимо пажњу на њих, нам говоре шта је за нас важно а шта нас угрожава. Колико год се чинило да није логично, оне су увијек у праву и поручују да се догађа нешто битно. А шта ћемо с тим емоцијама учинити, зависи између осталог од нивоа наше емоционалне писмености. Сви смо били у ситуацији да избјегавамо одређене мисли и ситуације јер нас растуже, али та туга кад тад нађе пут до нас. Емоционална писменост подрзумијева спремност да свим емоцијама „отворимо врата“ – наведено је у саопштењу организатора.

Додају да дјеца ништа од овог не могу сама, те смо им ми потребни да отворимо та врата, да именујемо емоције и све што им се догађа, да понудимо за њих прихватљиве начине емоционалне регулације.

-Само кроз наш однос према њиховим и властитим емоцијама могу да изграде своје механизме емоционалне регулације. Родитељима је посебно тешко да се носе с дјечијом тугом и бијесом, често не знају како да поступе јер и њих обузму интензивне емоције док је дијете под стресом или нпр. има излив бијеса. Како да боље разумијемо дијете?  Шта значи емоционална регулација, како да је постигнемо? О свему овоме разговараћемо на радионици 12. децембра – навели су у саопштењу.

Предавање се одржава у оквиру пројекта „Брини о себи – брини о својој дјеци“, који је суфинансиран из буџета Град Бања Лука за 2023. годину.

Пријаве на имејл: ekoehocentar@gmail.com. Учешће је бесплатно.