Нова тематска поставка у Музеју спорта посвећена борилачким спортовима

 Фото: А. Чавић

Фото: А. Чавић

У Музеју спорта отворена је изложба посвећена борилачким вјештинама, a поставка обухвата пет спортова и то: џудо, карате, џиу-џица, нанбудо и кунг фу.

Кроз значајне артефакте, слике приче, демонстрације, пехаре, опрему и најзначајније медаље, ова изложба вас води на путовање кроз временску линију борилачких спортова и вјештина од њихових коријена до савремених изданака код нас.

-Ово је једна заиста квалитетно организована изложба. Радује ме да се у храму спорта – Спортској дворани „Борик“ активно ради на промоцији спорта, јер је и Град Бања Лука опредијељен да промовише и јача спорт – поручио је градоначелник Драшко Станивуковић, који је присуствовао отварању изложбе.

Он је подсјетио да је у протеклој години обезбијеђен додатни грант у износу од пола милиона КМ, с циљем директне подршке програмском развоју спорта, али и да се радило и на унапређењу спортске инфраструктуре.

-Борилачки спортови доносе највећи број медаља нашем граду, зато је Бања Лука прва добила и модерно опремљену дворану борилачких спортова, у којој спортисти имају све услове за тренажне процесе.Осим тога изградили смо и нови спортски комплекс, спортску дворану на Лаушу, обновили бројна спортска игралишта, и у кратком времену заиста много урадили за спорт – истакао је Станивуковић.

Додао је да се управо на основу постигнутих успјеха и требају усмјеравати средства за даљи развој и напредак спорта.

Осим тога, градоначелник је најавио да ће простор у новоизграђеном спортском комплексу код Парка „Младен Стојановић“, али и простор дворане на Лаушу бити стављени на располагање бањалучким спортистима.

Директор СЦ „Борик“ Ненад Талић је истакао да је ово 9. по реду поставка у Музеју спорта, која је, како је казао, посвећена борилачким спортовима.

-Од времена бивше Југославије па све до данас када је млади Бањалучанин донио бронзану медаљу са Јуниорског свјетског првенства, имамо много постигнутих успјеха и резултата који можда нису довољно приказани у јавности. С тим у вези ка Спортски центар се трудимо да на њихове резултате представимо на што бољи начин и то ћемо наставити да радимо и у будућности – рекао је Талић.

Додао је да ће изложба бити отворена наредна три мјесеца, те је искористио прилику да позове све заинтересоване, а посебно дјецу школског узраста, да дођу и посјете ову изложбу.

Такође, Талић је најавио да ће 10. јубиларна поставка бити посвећена 50 година постојања Спортске дворане „Борик“.

Предсједник Скупштине града Бање Луке Љубо Нинковић истакао је да је Музеј спорта један од љепших пројеката који су покренути, јер пружају прилику да се јавност упозна са успјесима бањалучких спортиста и да сви присјетимо радости коју су нам доносили.

Дио поставке, која ће свим посјетиоцима бити на располагању у наредна три мјесеца. су медаље и пехари са најзначајних такмичења из пет борилачких спортова, а своје медаље и пехаре, као и своје највеће успјехе изложиле су сљедеће спортске организације: Карате клуб „Енергија“; Карате клуб „16-шеснаеста“; Карате клуб „Синђелић“; Карате клуб „Кастел“; Карате клуб „Џида“; Џудо клуб „Звијезда“;  Џудо клуб „Реи“; Џиу џица клуб „Минотаур“; Нанбудо центар „Бања Лука“; Кунг фу вушу клуб „Лотос“; Регионални карате савез Крајина.