Не пропустите: Придружите се трећем издању манифестације „Ноћ тврђава“ на Кастелу, пријаве отворене до средине априла

Град Бања Лука ће и ове године бити домаћин регионалне манифестације „Ноћ тврђава“, чији је циљ да повжее и промовише програме на фортификацијским локацијама широм Европе.

Манифестација „Ноћ тврђава“ ће ове године бити одржана 10. маја на тврђави Кастел.

Уз основне информације о својим страницама, организатори треба да представе и планирани програм, било да се ради о изложбама, предавањима, радионицама, музичким програмима, пројекцијама филмова, плесним наступима, представама, организованим турама, данима отворених врата и  сличном садржају. Важно је напоменути да је учествовање на манифестацији „Ноћ тврђава“ потпуно бесплатно, те да сви планирани програми морају бити бесплатни и доступни свим посјетиоцима.

Циљ манифестације, која је у досадашњим издањима објединила 45 фортификацијских локалитета у шест европских земаља, је да се унаприједи културна и туристичка понуда у европским градовима са етаблираном баштином, те да се подигне свијест о потенцијалу и важности валоризације културне баштине као генератора развоја културног туризма.

Како су нагласили организатори, „Ноћ тврђава“ проширује и јача сарадњу између градова и организација, које управљају фортифицираном споменичком баштином.

Манифестација се одвија уз подршку међународних удружења EFFORTS (European Federation of Fortified Sites) и FORTE CULTURA, које су „Ноћ тврђава“ уврстиле у догађај под називом European Fortress Summer Event.

„Ноћ тврђава“ је први пут одржана 2022. године у Хрватској, Црној Гори и Босни и Херцеговини као резултат заједничког европског пројекта FORTITUDE.

Ове године организаторима манифестације, Тврђави културе Шибеник, граду Карловцу, општини Бар и Граду Бања Лука, придружили су се и партнери из града Требиња и Општине Улцињ.

Сви етаблирани локалитети у Европи и друге баштинске установе могу учествовати у овогодишњем издању манифестације „Ноћ тврђава“ подношењем пријаве путем онлајн обрасца, који се налази на интернет страници www.nightofortresses.org.

Пријаве су отворене и трајају до 12. априла 2024. године.