Награда „Змијањче“ ученици Марији Трубић

Једногласном одлуком жирија, овогодишња књижевна награда „Змијањче“ за најбољи литерарни рад младог писца из Републике Српске биће додијељена Марији Трубић, ученици осмог разреда Основне школе „Петар Кочић“ из Ситнице, општина Рибник, за пјесму „Идеш ли, роде“.

Поред овог рада, жири који је радио у саставу: Миладин Берић, предсједник, Јелена Глишић, члан и Вид Вицко Вукелић, члан, је одлучио да похвали радове који су били у најужој конкуренцији за награду, а то су сљедећи радови:

  • „Уснило је Косово“, Лоле Илић, ученице шестог разреда ОШ „Свети Сава“ из Бијељине;
  • „Велики дјечаци не плачу“ Ђорђа Кнежевића, ученика осмог разреда ОШ „Пале“ из Пала;
  • „Борине приче“ Данијела Миљатовића, ученика осмог разреда ОШ „Бранко Ћопић“ из Доњих Агића (Нови Град);
  • „Чувај се интернета“ Олгице Станић, ученице петог разреда ОШ „Бошко Буха“ из Штрбаца (Рудо) и
  • „Кад би табла испричала“ Јована Лукића, ученика другог разреда ОШ „Вељко Чубриловић“ из Прибоја (Лопаре).

На конкурс за награду „Змијањче“, пристигла су 82 поетска и прозна рада ученика основних школа из свих дијелова Републике Српске.

-Овогодишњи жири је заиста имао тежак задатак, с обзиром на то да је креативност ученика, односно квалитет радова који су конкурисали за награду превазишао очекивања жирија, што може само да радује. Такође је битно нагласити да из године у годину пристиже све више радова за награду „Змијањче, што је сагласно са циљем да се у младима пробуди оно најљепше у њима, а то је титрај душе изражен кроз писану ријеч – наведено је у одлуци жирија.

Како се наводи, првонаграђена пјесма Марије Трубић „Идеш ли, роде“ ученице осмог разреда ОШ „Петар Кочић“ из Ситнице је пјесма која се сама издвојила у  мноштву одличних радова.

-Испјевана у слободарском кочићевом духу пјесма „Идеш ли, роде“ је истовремено, не само питање и не само одговор, већ и позив на преиспитивање оног унутрашњег и лебдећег у нама. Млада пјесникиња на више не само кочићевско питање „Идеш ли, роде“, комуницира са читаоцем са примјетном дозом страха за будућност свог народа, да би на самом крају, као својеврстан печат, односно поенту понудила и одговор „Само вјеруј, с тобом је Бог!“ Цитирамо: Идеш ли мили, идеш ли роде / Носиш ли крст до Оца свог / не дај се жедан преко воде / и само вјеруј, с тобом је Бог – навео је жири у одлуци.

Закључено је да – оваква поента није неочекивана, поготово ако су узме у обзир да овогодишња добитница награде „Змијањче“ долази баш из Кочићевог краја гдје се одувијек гајила љубав према Господу и отаџбини.

-Сам конкурс је оправдао очекивања јер док год има оваквих ученика, не треба да се бринемо за будућност Републике Српске, а ни за будућност писане ријечи у њој – наведо је жири.

 Фото архива

Фото архива