Подршка привреди: Град издваја 1,5 милиона КМ за субвенције пословним субјектима

Град Бања Лука издвојиће око 1,5 милиона КМ подршке пословним субјектима на територији града.

– Ове године настављамо са примјеном добре прошлогодишње праксе, те ћемо и у 2023. години наставити са пружањем финансијске подршке самозапошљавању, повећању продуктивности и подршка извозу те старим занатима. Увели смо нову линију подстицаја за самосталне предузетнике који имају до 5 запослених а који се баве занатским и услужним дјелатностима као што су обућари, сајџије, кројачице, месари, козметичарке, фризерке те остале дјелатности које у досадашњим програмима подстицаја нису имали прилику да остваре право на субвенцију – поручила је овлаштени потписник у Одјељењу за привреду и локални економски развој Александра Симић.

Како је појаснила, Програм додјеле субвенција пословним субјектима у граду Бањој Луци за 2023. годину заснован је на новом концепту који се примјењује од прошле године, а према њеним ријечима, позитивни резултати његове примјене говоре у прилог тврдње да је ова промјена била неопходна и заиста сврсисходна.

-Такође треба нагласити да је Град препознао значај туризма за развој Бања Луке и опредјељен је да кроз своје активности, мјере и подстицаје подржи развој ове привредне гране. С тим у вези поред подршке развоју рецептивног туризма, који је подржан  и прошле године, проширио је субвенције и на пружање финансијске подршке развоју сајамског туризма те ширењу смјештајних капацитета у Бањој Луци – казала је Симићева.

Програмом додјеле субвенција, који је усвојен на 20. сједници Скупштине 675.000 КМ предвиђено је за подршку самозапошљавању, док ће 400.000 КМ бити издвојено за подршку повећању продуктивности и подршку извозу.

Осим тога, Град Бања Лука се опредијелио да и ове године подржи старе и умјетничке занате и домаћу радиност у граду у укупном износу од 40.000 КМ, а по пословном субјекту планирано је издвајање од 2.000 КМ.

Такође, у Програм додјеле субвенција укључене су и субвенције самосталним предузетницима који имају до пет запослених у укупном износу од 200.000 КМ, као и субвенције за подршку туризму у укупном износу од 165.000 КМ.

Уз новчану подршку Град Бања Лука обезбиједиће и стручну подршку како при изради пројектних приједлога, тако и при реализацији истог.