Јавни простори у служби умјетности: Умјетничке инсталације у Парку „Петар Кочић“ и на сити лајтовима

Изложба привремених умјетничких инсталација у јавном простору нашег града биће отворена у понедјељак, 14. новембра у Парку „Петар Кочић“, гдје је већ изложен дио ове поставке.

За идејна рјешења умјетничких инсталација које ће заинтересовани у наредном периоду моћи да виде у Парку, али и на сити лајтовима по граду – спроведен је конкурс на којем су учествовали студенти академија умјетности из Бање Луке, Требиња и Мостара, а којима оваква врста умјетничког рада представља искорак изван конвенционалних простора излагања као што су галерије и музеји, те на тај начин и динамичније успостављање интеракције са широм публиком.

Циљ реализације овог конкурса је обогаћивање јавних простора града увлачењем умјетности у свакодневну визуру грађана, пролазника, туриста, затим мотивисање умјетничке сцене промоцијом радова креираних за ову посебну прилику.

Умјетничке интервенције на иновативан начин приказују умјетности у јавном простору и потенцијал вишемедијског извођења умјетности у јавном простору.

Идеја Града је била да се на овај начин добију квалитете умјетничке интервенције, које су доступне свим грађанима без физичких или било којих других баријера, те да се промовише умјетност у урбаној градској зони ван зидова институција у којима се најчешће врши презентација умјетности.

Овим Град Бања Лука жели да подстакне и откривање и афирмацију нових талената из урбане умјетничке сцене.

 Дио поставке већ је постављен у Парку

Дио поставке већ је постављен у Парку