Изложба слика Здравко Вајагић/Легат у петак у Каменој кући на тврђави Кастел

У Каменој кући тврђаве Кастел у петак, 18. новембра са почетком у 19.00 часова биће отворена изложба слика Здравко Вајагић/Легат (Приједор – Нови Град).

-Када је сликарство Здравка Вајагића у питању, ријеч је о респектном и самосвојном стваралачком прегнућу, којим је одавно присвојио запажено мјесто на савременој српској ликовној сцени. Није тешко примјетити да су Вајагићев живот и његова умјетност изједначени и зато нас не чуди сликарева мотивска оријентисаност ка предјелима родног краја. Сликарски свијет који гради аутор извучен је из унутрашње, дубоко интимне, умјетникове завичајне митологије – наведено је у саопштењу Банског двора.

Додају како је његово дело непрекидно платно босанских предјела, датих у најразличитијим сугестивним расположењима. Асоцијативно именовање његових слика – Плавно, Подножје Плавна, Мрачај, Предио зелене земље, Заробљени предио, Догађај у предјелу – свједочи о саучесничкој блискости умјетника са завичајним крајем.

-Оно што треба истаћи је да код Вајагића пејзаж-предио нема географско обиљежје, већ је снагом умјетничке контемплације стваралац успио да га преобличи у духовну слику, у једну врсту менталног пејзажа – додају у саопштењу.

Изложба се организује у сарадњи са Музејом Козаре и КЦ Нови Град.