Градоначелник о легализацији: Драго ми је да се идеје из Бање Луке преносе на цијелу Републику Српску

Драго ми је што се идеје које покрећемо у Бањој Луци, па тако и приједлог о измјени Закона о легализацији, прелијевају на цијелу Републику Српску.

Поручио је ово градоначелник Драшко Станивуковић, након иницијативе да се преиспита ефективност важећег Закона о легализацији у свим локалним заједницама Републике Српске,  с циљем да се проблем легализације бесправно изграђених објеката у Српској приведе крају.

– Питање легализације бесправно играђених објеката представља највеће национално питање српског народа, а измјеном Закона би сваки Србин, сваки борац и сваки човјек, који се током протеклог рата принудно иселио са свог огњишта, коначно имао могућност да тај, у тешким околностима, грађен објекат легализује, уплани и укњижи као своје власништво – истакао је градоначелник.

Он је нагласио да је инцијатива потекла управо из Бање Луке, те да је Град Бања Лука спреман да се одрекне тих прихода с циљем да свака кућа у овом граду буде легализована.

– Посебно ме радује чињеница што је ова идеја препозната и што би измјена тог закона ријешила проблем легализације у цијелој Републици Српској. Наш приједлог је био 2004. година, а уколико би се та референтна година помјерила на 2013. годину, тиме би још већи број грађана ријешио овај проблем и коначно легализовао своју имовину  – рекао је Станивуковић.

Градоначелник је најавио да ће Град Бања Лука у наредним данима позвати грађане да активирају своје предмете и да по поједностављеној процедури започну овај процес.

Он је такође подсјетио да су из Бање Луке потекле и друге добре идеје попут подршке дјеци погинулих бораца и њиховог запошљавања, бесплатних уџбеника, које сада набављају и друге локалне заједнице и многе друге добре праксе.