Градоначелница Сарајева посјетила Бању Луку: Разговор о будућој сарадњи два града

 Фото: А. Чавић

Фото: А. Чавић

Градоначелник Бање Луке Драшко Станивуковић угостио је данас градоначелницу Сарајева Бењамину Карић, са којом је током овог првог званичног сусрета разговарао о бројним темама и сарадњи два града.

-Ово је посјета од историјског значаја, која ће највише утицаја имати на будућност. Данас нове генерације, шаљу нове поруке, поруке мира и пружених руку. Питања из наше прошлости, на која имамо различита гледања, не треба да буду камен спотицања нашој садашњости и будућности коју градимо – казао је градоначелник Станивуковић.

Како је истакао, грађани су ове године изабрали нове људе, нове генерације, што значи да су изабрали нека нова времена.

-Ова посјета данас не представља само протоколарну посјету, већ пријатељско пружање руку двије младе особе које воде два највећа града у Босни и Херцеговини – нагласио је он.

Симболично на почетку нове деценије, према његовим ријечима – дошле су нове генерације које имају задатак да разговарају о будућности, а не о прошлости.

Тако су теме данашњег сусрета у Градској управи, како је навео биле економија, култура, спорт, привреда и сарадња на многим пољима од којих ће грађани два града имати користи.  Између осталог, у плану је да два града заједно на међународној сцени представе своје туристичке потенцијале, али и сарађују у другим областима што ће бити конкретизовано у наредном периоду.

Како је најавио градоначелник, Град Бања Лука поклониће Граду Сарајеву хуману чесму, исту онакву каква је данас заблистала у центу Бање Луке.

Градоначелница Сарајева, уз захвалност за гостопримство, истакла је да је прошло превише времена без званичног сусрета челника два највећа града у Босни и Херцеговини, те да се данашњим сусретом исписују странице историје односно странице будућности.

-Без обзира на то што смо свјесни наших различитости, тражићемо оно што нас спаја, оно што ће нас сасвим сигурно представљати у будућности и оно што ће у Европу и свијет слати слику грађана Сарајева и Бање Луке као дијела Европе –  казала је она.

Нагласила је да је Сарајево град спорта, културе и љепоте и да то све исто каже увијек и за Бању Луку.

Како је истакла, као представници младе генерације политичара, желе кренути напријед, позитивном енергијом и позитивним причама.

-А има ли шта љепше од сарадње. Наш састанак треба да постане пракса, да се састајемо бар једном мјесечно и да разговарамо о заједничким пројектима – казала је она.

Додала је да желе дати прилику младости, показати оно најбоље, развијати и будити позитивне емоције.

-Сарајево је град хиљаду мостова и не мислим само на грађевине, него на пружене руке. Зато захваљујем  градоначелнику Станивуковићу што је пружио руку Сарајеву, те очекујемо врло брзо узвратну посјету – казала је она.

Најавила је да ће Сарајево симболично поклонити грађанима Бање Луке дјечији парк са опремљеним дјечијим игралиштем.

Галерија фотографија: