Буџет није усвојен: Градоначелник поручио да Бања Лука улази у кризу

 Фото: А. Чавић

Фото: А. Чавић

Скупштина града Бање Луке вечерас није усвојила буџет Града, након дводневне расправе о овом најважнијем градском документу.

За буџет је гласало 12 одборника,17 је било уздржано и један против. Скупштина се није изјашњавала о амандманима скупштинске већине јер подносиоци нису хтјели да се гласа о њима.

Градоначелник Драшко Станивуковић казао је да је максимално изашао у сусрет амандманима скупштинске већине, те да је од 11 прихватио њих девет у комплету и два дјелимично и уклопио их у буџет.

-Бања Лука од сутра не функционише, нема буџета и о томе ћемо обавијестити запослене јер не знамо да ли ће имати плате за април. Обавијестићемо и фирме које одржавају град и све оне које послују са Градом – казао је градоначеник Станивуковић.

Како је казао, нема образложења за овакву одлуку одборника, која како истиче – неће имати посљедице само за ову, него и за наредне.

-Неко се очигледно игра, а жртва су грађани – навео је он.

Како је казао, амандманима је скупштинска већина тражила 200.000 КМ за удружење пензионера.

-Понудили смо више, и то 300.000 КМ чиме би сваки пензионер добио 20 одсто јефтинију карту за јавни превоз, а остатак би ишао за подршку пензионерима за куповину лијекова. Тражили су 800.000 КМ и за угоститељство, а дали смо 600.000 КМ. Предложили смо и 20 одсто стимуланса на плате за запослене у Дому здравља. Усагласили смо и да се за мост у Чесми за почетак издвоји 100.000 КМ за припремне радове а за наставак радова да се планирају средства ребалансом – образложио је градоначелник.

У оквиру проширених социјалних права, градоначелник каже да се пристало и да се повећава износ за 50.000 КМ персоналну асистенцију лица са инвалидитетом, те повећање за функционисање студентских организација за 15. 000 КМ.

Рекао је да је спорно остало четири милиона КМ који су тражени за плате здравствених радника Универзитетско-клиничког ценрта РС.

-Дакле, пристали смо максимално колико смо могли на њихове приједлоге, али они су мијењали мишљење. На крају су одустали и од сопствених амандмана јер су свјесни да они нису законски– казао је Станивуковић.

Напоменуо је да неусвајањем буџета ни Дом здравља не може добити неопходне грантове од сада већ 900.000 КМ, а касније и планираних 1,2 милиона КМ.

Он је нагласио да би било веома неодговорно вечерас дати прави одговор на све ово.

-У овом тренутку улазимо у највећу кризу, прије свега живота грађана овог града, економску, социјалну и политичку-навео је он.

Нови буџета могуће је предложити тек за наредних 90 дана, уколико Скупштина не одлучи да може и раније.

Наставак треће редовне сједнице заказан је за понедјељак, 5. април.

Галерија фотографија: