Izrada Strategije razvoja grada: Razrada sektorskih politika

U okviru aktivnosti na izradi Strategije razvoja Banje Luke za naredni desetogodišnji period, juče je održan drugi radni sastanak grupa za ekonomski, društveni i sektor zaštite životne sredine, tokom kojeg su učesnici nastavili razradu i dopunu sektorskih ciljeva, programa, projekata i mjera.

-Bitno je napomenuti da su u radu sektorskih grupa, aktivno učestvovali eksperti, predstavnici institucija, privrednih subjekata i organizacija iz javnog, privatnog i nevladinog sektora koji svojim kapacitetom i zainteresovanošću mogu da doprinesu razvoju našeg grada  – kazala je savjetnik gradonačenika Banje Luke za ekonomska pitanja i koordinator na izradi ovog važnog dokumenta, Jasna Brkić.

Prema njenim riječima, tokom rada, učesnici radionice dali su značajan broj korisnih prijedloga i sugestija, koje će nakon usaglašavanja biti razmotrene na gradskom razvojnom timu, a zatim i na Partnerskoj grupi za razvoj.

Kada je riječ o aktivnostima na izradi Strategije razvoja grada, Brkićeva je navela da su u ovom poslu, do sada završene situaciona analiza, pripremljeni strateški fokusi, vizija i ciljevi, te formirano Partnerstvo za razvoj grada kao ključni mehanizam za učešće zajednice u upravljanju lokalnim razvojem.

Do sada urađeno, zainteresovani mogu pogledati na sajtu Grada i dostaviti svoje prijedloge Gradskoj upravi na e-mail adresu: strategijabl2027@banjaluka.rs.ba.

Podsjećamo da je Grad Banja Luka na osnovu odluke Skupštine Grada od septembra 2017. godine, pristupio procesu izrade Strategije razvoja grada Banja Luka za period 2018. do 2027. godine. Riječ je o najvažnijem strateškom razvojnom dokumentu, koji bi trebalo da da smjernice budućeg razvoja grada.

Proces izrade se sprovodi u skladu sa Metodologijom za integrisano planiranje lokalnog razvoja (MiPRO), koja je prihvaćena i preporučena od strane Vlade Republike Srpske i Saveza opština i gradova RS. Metodologija predviđa da lokalna uprava kao nosilac procesa izrade najvažnijeg strateško-planskog dokumenta Grada, kao i u procesu implementacije strategije osigura maksimalno uključivanje svih aktera života u lokalnoj zajednici, što je Banja Luka u ovoj fazi izrade to i osigurala.