Od nedjelje do nedjelje: Potpisan kolektivni ugovor sa predstavnicima Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, Banja Luka veliko gradilište, prezentovan 3D prikaz dvorane

 Foto: A. Čavić

Foto: A. Čavić

Potpisivanje kolektivnog ugovora sa predstavnicima Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje nakon više od decenije, obilježilo je sedmicu na izmaku.

-Od 2008. godine, oni pokušavaju da riješe kolektivni ugovor, te hoće da usklade svoje plate i koeficijente, da im se tretira minuli rad i da u potpunosti ostvare svoja prava. Prethodne gradske administracije deceniju i više od toga su bježale od kolektivnog ugovora, jer je to značilo da moraju da povećaju plate, riješe koordinatore i slično, a to je preko 400 ljudi – poručio je gradonačelnik Draško Stanivukoivć, nakon potpisivanja kolektivnog ugovora, dodajući da je ponosan na to što može da kaže kako se ova gradska administracija uhvatila u koštac sa rješavanjem još jednog problema.

Gradonačelnik Draško Stanivuković prezentovao je 3D prikaz nove dvorane, najvećeg komplesa u cijeloj Republici Srpskoj. Riječ je o teniskim terenima, dvorani, trim stazama, dječijim igralištima i drugim sadržajima. Ovo je jedan kompleks, koji je ujedno i najveće gradilište u cijeloj Republici Srpskoj.

U sedmici na izmaku počeli su pripremni radovi koji prethode potpunoj obnovi najstarijeg objekta u centru grada, kuće Milanovića. Vrijednost ovog projekta je 4,5 miliona KM.

Intenzivirani su i radovi na izgradnji novog mosta preko Vrbasa u naselju Česma. Prema podacima sa terena, radovi se odvijaju bolje od planirane dinamike i u toku je postavljanje šipova za budući most.

Dinamika radova odlična je i na gradilištu u centru grada, gdje je u toku postavljanje završnog sloja na novoj pješačkoj platformi.

Radovi se pojačanom dinamikom nastavljaju i u Parku „Mladen Stojanović“, gdje će u okviru potpune rekonstrukcije Parka – biti izgrađeno i 1,2 kilometra nove tartan trim staze.

Odjeljenje za saobraćaj i puteve potvrdilo je da se radovi koji se izvode na sanaciji pješačke pasarele na zapadnom tranzitu kod motela „Kamel“ ne utiču na bezbjednost pješačkog saobraćaja.

-Naime, nakon započetih radova na sanaciji pasarele, stekli su se uslovi za bolji uvid u stanje pasarele, koje nije bilo moguće sagledati prije nego što su otvoreni konstruktivni elementi. Analizom je utvrđeno da je neophodno uraditi i dodatna ispitivanja kvaliteta betona i hemijskih svojstava betona – naveli su iz resornog odjeljenja.

U toku su tenderi za gradnju dječijih igrališta u Česmi i Drakuliću, kao i za obilježavanje horizontalne saobraćajne signalizacije koja će biti obnovljena nakon zimskog perioda.

Tokom ove sedmice mališanima Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje uručen je novi ekološki didaktički materijal. Riječ je o donaciji Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima Banja Luka, a u izradi didaktičkog materijala učestvovala su lica sa intelektualnim poteškoćama i korisnici Centra za dnevno zbrinjavanje odraslih lica „Onix“ kroz projekat „Edukacijom do izgradnje inkluzivnog društva“.

Najavljena je i kampanja „Za život žena“, koju će Grad Banja Luka orgnaizovati od 6. do 26. marta, zajedno sa svim relevantnim udruženjima i organizacijama. Tako će tokom marta biti  organizovan niz panela i događaja, a ove godine u fokusu će biti žene preduzetnice, te podrška ženama pri pokretanju biznisa. U sklopu kampanje „Za život žena“ 08. marta biće održan i koncert benda Leksington, koji će biti održan na parkingu kod „Kraša“.

U Kulturnom centru Banski dvor održana je promocija dokumentarnog filma „Ako te se sjetim jednom samo“, autora Mire Lolić Močević, a projekciji su prisustvovali gradonačelnik Draško Stanivuković i savjetnica gradonačelnika za ekonomska pitanja, Valentina Aničić.

Gradonačelnik Stanivuković posjetio je i Bokserski klub „Slavija“, te je tom prilikom poručio da ovaj klub krupnim koracima ide prema naprijed.

Obilježen je i Međunarodni dan maternjeg jezika, 21. febuar, u biblioteci „Sestre Gajić“, a ovom događaju prisustvovale su i savjetnica gradonačelnika za kulturu i socijalnu politiku, Mirna Savić – Banjac i šef Odsjeka za kulturu, socijalnu zaštitu, udruženja građana i vjerske zajednice Nevena Blagojević – Podrić. Savjetnica Savić – Banjac prisustvovala je i književnoj večeri u čast 30 godina stvaralaštva književnika i profesora Đorđa Vukovića, dok je gradski menadžer, Bojan Kresojević prisustvovao je obilježavanju 20 godina uspješnog rada i postojanja kompanije „Hemofarm“.

Produžen je rok za Javni poziv za prijavu kandidata za imenovanje članova Komisije za evaluaciju projekata kulturnog i umjetničkog stvaralaštva za 2022. godinu.