Град подржао превентивну кампању „Лако је алкохол одбити“

Град Бања Лука подржао је превентивну кампању „Лако је алкохол одбити“, која за циљ има повећање нивоа безбједности саобраћаја у Републици Српској кроз смањење броја возача који у саобраћају учествују под дејством алкохола. Кампања ће трајати до 31. јануара 2023. године.

Ову кампању спроводе Министарство саобраћаја и веза Републике Српске, Министарство унутрашњих послова Републике Српске, Републичка управа за инспекцијске послове, Агенција за безбједност саобраћаја, Ауто мото савез Републике Српске, јединице локалне самоуправе и Радио-телевизија Републике Српске као медијски партнер.

Из Агенције за безбједност саобраћаја навели су да возачи треба да знају да алкохол слаби функционисање наших чула, успорава опажање битних појава у току вожње, те слаби способност возача да безбједно управља возилом.

Зато, како су навели у промотвином летку, ако пијете: не управљајте моторним возилом, замолите другу особу да вас допрати до куће, користите јавни превоз или такси превоз.

-И да знате, количина од 0,5 промила алкохола у крви повећава ризик од настанка саобраћајне незгоде за два пута. Са 1,0 промила алкохола у крви ризик од настанка незгоде седмоструко је већи, а са 1,4 промила 20 пута већи – навели су из ове агенције.

Видео спот кампање „Лако је алкохол одбити“ можете преузети на линку: https://www.youtube.com/watch?v=4Pf34SXzofw

Материјали за наведену кампању:

План кампање можете погледати овдје.

Летак кампање можете преузети овдје.

Плакат кампање можете преузети овдје.