Gradonačelnik uručio prva rješenja o besplatnoj legalizaciji i poručio: Ovo je kruna našeg rada

 Foto: A. Čavić

Foto: A. Čavić

Gradonačelnik Draško Stanivuković uručio je rješenja o besplatnoj legalizaciji nelegalno sagrađenih objekata za prvih 100 sugrađana.

-Danas je važan dan i kruna našeg rada. Danas smo uručili prva rješenja o besplatnoj legalizaciji i danas su kuće ovih sugrađana, nakon 20 godina, konačno legalne – poručio je gradonačelnik.

Upravo na inicijatvu iz Banje Luke, Narodna skupština Republike Srpske usvojila je izmjene Zakona kojim je omogućena jednostavana i besplatna legalizacija, čime je riješeno ovo, kako ističe gradonačelnik Stanivuković – suštinsko nacionalno pitanje.

– Nakon 20 godina čekanja, danas završavamo taj posao i rješenja o legalnosti svojih objekata dobilo su oni sugrađani koji su prvi predali zahtjev. Sada i zvanično imaju kuću – kazao je on.

Pred gradskom admistracijom je hiljade i hiljade zahtjeva, jer kako kaže gradonačelnik – procjena je da blizu 20.000 ljudi čeka da legalizuje svoje objekte.

-Plan je da to sve završimo u naredne dvije godine i zbog toga smo osnažili cijeli jedan odsjek u Gradskoj upravi – naveo je on.

Rok za predaju zahtjeva ne postoji, kako je kazao – i svako ko je izgadio kuću zaključno sa 2013. godinom ima pravo da preda zahtjev za legalizaciju.

-Ovo je realnost, dešava se. Uporedo sa besplatnom legalizacijom objekata naših sugrađana, ušli smo i u besplatan proces legalizacije vjerskih objekata, koji finansiramo iz budžeta Grada – rekao je gradonačelnik i pozvao i druge lokalne zajednice da rješavaju ovo krupno pitanje.

Zbog velikog broja pristiglih zahtjeva, pozvao je sugrađane na strpljenje i razumijevanje.

Jedan od sugrađana koji je dobio rješenje o legalizaciji je Mile Stanivuković, koji je kazao da je dobio građevinsku dozvolu koju je čekao 18 godina.

-Nisam samo ja čekao, nego brojne moje komšije u Šargovcu. Presrećan sam što sam među prvima riješio ovaj problem. Do danas nisam vjerovao da ću to uspjeti ostvariti, dok nisam dobio ovo rješenje. Hvala gradonačelniku što je istrajao u ovome -poručio je on.

Mile Švraka je takođe danas dobio rješenje o legalizaciji svoje kuće, te je izrazio veliku zahvalnost gradonačelniku i njegovom timu što su bili efikasni i riješili ovo krupno pitanje.