Novi Sad: Gradonačelnik Stanivuković prisustvuje obilježavanju 27 godina od akcije „Oluja“

 Foto: A. Čavić

Foto: A. Čavić

Na Trgu slobode u Novom Sadu danas se obilježava 27 godina od velikog stradanja srpskog naroda u hrvatskoj vojno – policijskoj akciji „Oluja“.

Obilježavanju prisustvuje i gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je poručio da svake godine iznova stvari treba da nazovemo pravim imenom, te da je akcija „Oluja“ najveće etničko čišćenje u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

-Jasno je da su naši neprijatelji kroz godine i ratove htjeli da ostvare ciljeve da našeg naroda nema na Balkanu, da na ovim prostorima kao narod više ne postojimo. Želja im je bila da u svakom narednom ratu ostvare ono što nisu u prethodnom. U „Oluji“, bilo je više od 2.700 stradalih, preko 260.000 protjeranih, hiljade porušenih kuća i radnji, desetine bolnica i pravoslavnih crkvi, hiljadu spomenika, porušeni muzeji, imanja, trgovine i groblja, koji nam ne daju da nikada zaboravimo 4. avgust i ono što se dešavalo narednih dana – rekao je gradonačelnik.

Istakao je kako su plan da naprave „čistu državu“, učinili najveći zločin u novijoj istoriji, koji ne smijemo da zaboravimo.

-Plan za „čistom državom“ pretvorio se u najprljaviju akciju i najveći zločin u novijoj istoriji, koji je dovršavao ono započeto u prethodnim ratovima. Upravo ovakvi zločini iz prošlosti nas obavezuju da jačamo institucije, društvo, državu, našu maticu i naš narod, da nikada više, nijedna oluja ne može to da ruši. Ovaj datum obilježavamo ne da idemo u prošlost, nego da gradimo kulturu sjećanja i da s lekcijama idemo u budućnost – poručio je gradonačelnik.