Banja Luka domaćin dvodnevne Međunarodne konferencije primijenjenih nauka – ICAS 2022

U organizaciji Mašinskog fakulteta, Banja Luka je domaćin dvodnevne Međunarodne konferencije primijenjenih nauka – ICAS 2022.

Prema riječima organizatora, ova konferencija na koju je prijavljeno 116 radova iz 15 zemalja ostvaruje cilj da bude prva međunarodna konferencija za primijenjenu nauku u Republici Srpskoj, što će svakako doprinijeti povezivanju svih zemalja Balkana, Evrope i svijeta ne samo u naučnom već i u ekonomskom i kulturnom smislu.

– Veliki dan za Mašinski fakultet i naše studente, veliki dan za Banju Luku i veliki dan za nauku i naučna dostignuća – poručio je gradonačelnik Draško Stanivuković koji je prisustvovao otvaranju ove konferencije.

Rekavši da je izuzetno važno da čovjek istražuje i bavi se naukom, da teži otkrivanju novih dobrih stvari koje nudi ova planeta, gradonačelnik je istakao da je još važnije da istraživač tom svom radu doda plemenitost i svoja dostignuća primjeni i iskoristi za opšte dobro.

Inače, ICAS konferencija je pokrenuta 2013. godine kroz projekat organizovan između udruženja Interdisciplinarnih naučnih vrijednosti za obrazovanje i istraživačko društvo (SCIVERS), Univerziteta u Vuhanu, Kina, Huazhong univerziteta nauke i tehnologije Kine i Politehničkog univerziteta u Temišvaru.

Mašinski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci dodat je na listu kao jedan od organizatora ICAS 2017 koji je održan u Hunedoari, Rumunija i aktivno je učestvovao u njegovom radu.

 Foto: A.Čavić

Foto: A.Čavić