Tužna godišnjica: Tri decenije od smrti 12 beba na Kliničkom centru

 Foto: A. Čavić

Foto: A. Čavić

Povodom obilježavanja 30. godina od tragične smrti 12 beba u banjalučkom Kliničkom centru, danas je na Novom groblju služen parastos i simbolično je položeno i 12 ruža na spomenik 12 beba, dok su na spomen obilježje „Život“ koji se nalazi u centru grada položeni vijenci i ruže.

Obilježavanju tri decenije od smrti 12 beba prisustvovale su porodice stradale djece, zvaničnici Republike Srpske predvođeni predsjednicom Željkom Cvijanović, predstavnici Grada Banje Luke porevdođeni savjetnicom gradonačelnika Mirnom Savić – Banjac, predstavnici Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila i drugih organizacija.

Podsjećamo, odlukom Savjeta bezbjednosti UN u maju i junu 1992. godine bili su zabranjeni međunarodni letovi, tako da ni boce sa kiseonikom nisu mogle biti dopremljene iz Beograda u Banju Luku, uprkos brojnim apelima da se to učini, usljed čega je preminulo 12 tek rođenih beba u inkubatorima.

Kao datum obilježavanja ovog događaja uzima se 22. maj, jer je na taj dan 1992. godine, zbog nedostaka kiseonika, umrla prva od 12 beba, a ostale su preminule do 19. juna te godine. 22. maj uvršten je u kalendar značajnih datuma u Republici Srpskoj, a majke 12 beba su proglašene civilnim žrtvama rata.