Od nedjelje do nedjelje: Počele isplate roditeljima, Banja Luka želi novi park, uspjeh Grada u slučaju „Ekvator“

 Foto: A. Čavić

Foto: A. Čavić

Banja Luka želi novi gradski park kod „Delte“, počela isplata podrške roditeljima za boravak djece u privatnim vrtićima, Okružni privredi sud u Banjoj Luci utvrdio je apsolutnu ništavnost cesije uz pomoć koje je „Ekvator“ bespravno sa računa Grada Banje Luke naplatio iznos od preko dva miliona KM, svakako su najvažnije vijesti koje su obilježile sedmicu iza nas.

Povodom uspjeha Grada u sporu protiv tuženih Ekvator d.o.o. Banja Luka i Banigo-Građenje d.o.o. Banja Luka, gradonačelnik Draško Stanivuković je poručio – da smo dočekali pravdu i istinu.

-Naše tvrdnje u vezi sa učinjenim kriminalim radnjama u slučaju „Ekvator“ potvrdio je presudom sud u Banjoj Luci – kazao je ovo gradonačelnik, ističući da je riječ o parama građana Banje Luke i da se zato ovako srčano bori zajedno sa svojim saradnicima.

Brojni sugrađani svojim prisustvom na drugom po redu pikniku na lokaciji budućeg najvećeg gradskog parka poslali su poruku da naš grad treba još jednu zelenu oazu. Sa sugrađanima se družio i gradonačelnik Draško Stanivuković sa saradnicima, koji je poručio da je sama ideja ovog drugog po redu piknika da se građani navikavaju na jednu najljepšu sadašnju i buduću zelenu površinu.

Bila je to i prilika da se obilježi Dan pobjede nad fašizmom, povodom kojeg je 9. maja u prijepodnevnim časovima na ulicama našeg grada održan marš „Besmrtnog puka“ i položeni vijenci i cvijeće na Spomenik palim borcima NOR-a na Trgu palih boraca.

Da je Banja Luka veliko gradilište pokazali su tokom ove sedmice brojni radovi na više lokacija u gradu. Tako je nastavljena modernizacija saobraćajnica, pa je novi asfalt postavljen i u dijelu Ulice Boška Tošića. Naime, u okviru modernizacije saobraćajnica na širem gradskom području nastavljeni su radovi u Ulici kralja Petra I Karađorđevića, na dijelu od Solunske do Bulevara cara Dušana, a uskoro će početi i radovi u ovoj ulici na dionici od hotela „Palas“ do Banskog dvora.

Značajna investicija za rekonstrukciju distributivne toplovodne mreže u gradu, vrijedna deset miliona KM nije dobila podršku skupštinske većine. Ova investicija je značila bolje grijanje za građane Banje Luke, a gradonačelnik Stanivuković kazao je da je ovo odbijanje odluke – još jedan politički pucanj u Banju Luku.

Vanredna sjednica Skupštine grada Banje Luke u vezi sa novim cjenovnikom u javnom prevozu zakazana je za 17. maj sa početkom u 10.00 časova. Na dnevnom redu ovog zasjedanja naći će se još dvije tačke, i to Akcioni plan sufinasiranja omladinskih aktivnosti u 2022. godini i odluka o upravnim odborima u gradskim ustanovama.

U našem gradu povodom obilježavanja 30. godišnjice od formiranja Vojske Republike Srpske, održano je više različitih aktivnosti, poput svečanog defila zastava Vojske Republike Srpske, te bogatog kulturno – umjetničkog programa ispred Hrama Hrista Spasitelja.

U sedmici iza nas, nakon deset godina, počelo je i obilježavanje biciklističkih staza i prelaza na području grada. Prvi put koristi se crvena boja koja je uočljivija i tačno označava površinu kojom biciklisti treba da se kreću.

Velika akcija uređenja odvijala se na području mjesnih zajednica Kočićev vijenac i Bulevar, dok je intenzivirano i košenje zelenih površina po naseljima.

Banjalučani će i ove godine imati priliku da se uključe u akciju „Biramo najuređenije“ koja je počela 10. maja pod sloganom „Uredi svoje dvorište, uredi svoj grad“. U ovoj dvadesetoj po redu akciji „Biramo najuređenije“ biće izabrano najuređenije privatno dvorište, najuređeniji prostor privrednih subjekata i javnih ustanova, najuređeniji prostor zajednice etažnih vlasnika i najljepši balkon. Prijave će biti otvorene do 15. juna.

Banja Luka je uspjela da dobije bespovratna sredstva za izgradnju rejonskih tržnica po javnom pozivu EU4AGRI, koji je realizovala Evropska unija.

Najavljeno je i održavanje info dana u cilju informisanja javnosti o usvojenom Programu dodjele subvencija poslovnim subjektima u Banjoj Luci za 2022. godinu.

A pred početak sezone, počela je pretprodaja sezonskih karata za ljetnu sezonu na vodenom parku „Akvana“.

U punom jeku su i pripreme za Svjetsko prvenstvo u raftingu, a u okviru brojnih događaja „Banjalučkog proljeća“ održani su „Kasperijada“, Noć muzeja i „Banj dan“.