Autor projektnog rješenja Bojan Šipka: Svojom raznolikošću novi kompleks u centru Banje Luke gradu nudi novi kvalitet

Budući prostor u centru Banje Luke, smješten u bloku između Ulice bana dr Todora Lazarevića, Srpske ulice i Ulice Vase Pelagića našem gradu daće potpuno novi izgled.

O projektu, koji ima za cilj da oplemeni i upotpuni izgled gradskog jezgra govorio je Bojan Šipka, arhitekta koji je zajedno sa svojim timom izradio projektno rješenje.

– Stambeno-poslovni kompleks „Palata“ obuhvata  međusobno povezane lamele, čijom formom se omogućuje veza sa okruženjem, odnosno veza okruženja i glavne pješačke staze unutar bloka – rekao je Šipka, dodavši da su osnovne funkcije objekata stanovanje i poslovanje koje je dominantno u prizemlju i na prvom spratu, dok stanovanje čini ostali dio objekta.

Prema njegovim riječima, ovo projektno rješenje ponuđeno je kao odgovor na prethodno definisane uslove i smjernice za izgradnju i sadržaje ovog kompleksa, a tokom izrade bilo je potrebno savladati sve izazove lokacije koji proističu iz započete realizacije prvobitnog projekta i istovremeno unaprijediti postojeće potencijale koji će stanovnicima ponuditi oplemenjen kako javni tako i životni prostor.

Naime, ovaj arhitekta pojašnjava da se potencijal lokacije prvenstveno odnosi na prostorne karakteristike, koje su proizvod socijalnih i društvenih aktivnosti u gradu, kao i da se uz predmetnu lokaciju nadovezuju glavne pješačke komunikacije i parter Hrama Hrista Spasitelja i Banskog dvora, kao i druge urbane javne funkcije, koji predstavljaju prostor glavnih kulturnih i društvenih aktivnosti u gradu.

– Osnovna ideja projekta je da se kroz ozelenjavanje i parterno uređenje postigne veza između korisnika predmetnih objekata i prolaznika na način da se svakome ponudi bolji kvalitet života i da se omogući interakcija ovog kompleksa i okruženja – poručio je Šipka.

On je pojasnio da je u programskom smislu isprojektovan širok spektar sadržaja različitih po namjeni, koji će kao cjelina svojom raznolikošću ponuditi gradu novi kvalitet.

– Projektovanje glavne pješačke staze između novih objekata i Hrama Hrista Spasitelja, fasada u funkciji zaštite od buke i zagađenja, ozelenjavanje i organizacija prostora predstavljaju djelotvorno rješenje za izazove i prepoznate prostorne, socijalne i ekološke probleme predmetne lokacije – istakao je Bojan Šipka, te još jednom naglasio da će realizacija projekta kroz urbanu upotrebu prostora unaprijediti kvalitet života u gradu.