Održan Osmomartovski marš: Prvi put učestvovali i predstavnici Grada

 Foto: S. Ćuković

Foto: S. Ćuković

Pod sloganom „Siguran porođaj je političko pitanje!“ u Banjoj Luci je održan 11. po redu Osmomartovski marš, a prvi put ovom događaju pridružili su se i predstavnici Grada Banje Luke.

Tako su u maršu, koji se kretao od Narodnog pozorišta Republike Srpske do Trga Krajine, učestvovale predstavnice Kabineta gradonačelnika – savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti Milada Šukalo i savjetnica gradonačelnika za medije i šef Tima za komunikaciju Gradske uprave, Tanja Vukomanović.

-Ponosni smo što predstavnici Grada prvi put učestvuju u ovom maršu koji nosi snažnu poruku. Iako postoji veliki broj izuzetno stručnih lica, doktora i medicinskog osoblja, koji svoj posao rade na najbolji mogući način ne možemo da zanemarimo onaj postotak koji se odnosi na mnoge neriješene slučajeve i traume koje su imale i majke, i nažalost njihova djeca, nakon poroda – kazala je savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti Milada Šukalo.

Kako je istakla – ne možemo da kao Grad ne apelujemo da se nađu odgovori na sva pitanja o nerazjašnjenim smrtnim slučajevima naših sugrađanki.

-Zbog toga smo morali da budemo dio ovog marša i pošaljemo poruku da će Grad uvijek stajati uz svoje sugrađane i sugrađanke i boriti se za njihova prava u svakom pogledu – poručila je Šukalo.

Iz Udruženja građana „Oštra nula“ istakli su da porodilišta moraju biti prijateljska i sigurna okruženja za žene, trudnice, porodilje i majke, a ljekari i medicinske sestre prijatelji i prijateljice žena.

Ovom prilikom zahvalili su Gradu, čiji su predstavnici prvi put podržali i učestvovali u ovom maršu.

Na Trgu Krajine pročitana su iskustva žena, uglavnom loša, koja su doživjele u zdravstvenim ustanovama u BiH prilikom porođaja, a tokom marša učesnici su nosili transparente sa porukama: „Neću otkaz kad zatrudim“, „Probaj da ne vrištiš“, „Porodilište ne smije biti za strah“, „Ne mora toliko da boli“ i slično.

Na Trgu Krajine organizovano je i prikupljanje higijenskih sredstava, koja će biti donirana Porođajnom odjeljenju pri Klinici za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

Podsjećamo, Grad Banja Luka podržao je ovogodišnju kampanju „Za život žena“, u sklopu koje će tokom mjeseca marta biti organizovano više događaja posvećenih borbi žena za bolji položaj u društvu.

U okviru kampanje, večeras u 18.00 časova u Muzičkom paviljonu Parka „Petar Kočić“ biće otvorena izložba na temu „Šta je nama naša borba dala“ Jelene Medić.