Za prevoznike 300.000 KM: Redovno funkcionisanje prevoza i jeftinije karte za penzionere

Grad je obezbijedio 300.000 KM subvencija za javni prevoz kako bi se održao redovan red vožnje u gradskom i prigradskom prevozu putnika.

Posljedice izazvane pandemijom virusa korona, negativno su uticale i na sistem javnog prevoza putnika na području grada Banje Luke. Broj putnika je smanjen, a pogoršanjem epidemiološke situacije u martu i odluka na republičkom nivou koje su je pratile, došlo je do dodatnog smanjenja korisnika javnog prevoza kojih je u drugoj polovini marta bilo manje za  60%.

I pored toga, nije došlo do ukidanja javnog prevoza već je subvencijama Grada omogućeno funkcionisanje sa minimalnim korekcijama u polascima na pojedinim linijama.

Takođe, u cilju pomoći penzionerima, te promocije javnog prevoza putnika što je vizija Grada u nareddnom periodu, obezbjeđena su i dodatna sredstva za smanjenje cijene karata za ovu kategoriju stanovništva, a sa realizacijom istog će se početi u drugoj polovini ove godine.

Javni prevoz je javni servis i kao takav predstavlja osnovni nosilac prevoza stanovnika i najvažniji oblik realizacije njihovih potreba za mobilnošću, te se s pravom može reći da je javni prevoz vitalna gradska komponenta od koje zavisi kvalitet života u gradu, te da je nezamjenjiva funkcija u životu građana, privrede i aktivnosti u gradu.

Sistem javnog prevoza putnika na području grada Banje Luke je veoma veliki i složen sistem, i tome u prilog govori činjenica da se na mjesečnom nivou realizuje oko 670.000 kilometara, odnosno na godišnjem nivou se realizuje oko osam miliona kilometara.

 Foto arhiva

Foto arhiva