Упућен апел: Поштовање постојећих или пооштравање мјера

 Фото: А. Чавић

Фото: А. Чавић

Епидемиолошка ситуација у граду је и даље неповољна и са тенденцијом погоршања и у овом моменту кључно је поштовање свих прописаних мјера, како се не би дошло у ситуацију да се донесу ригорозније мјере, саопштено је послије данашње сједнице Градског штаба за ванредне ситуације.

-Штаб је у засједању од 11 часова и обраћање јавности јесте посљедњи апел, позив, молба грађанима на поштовање мјера, на максималну дисциплину која је могућа у овом тренутку ако хоћемо да задржимо постојеће мјере и да не идемо у пооштравање мјера – казао је градоначелник Драшко Станивуковић.

Као Град, како је рекао имамо обавезу да прво водимо рачуна о здрављу грађана, али да видимо и нашу привреду.

-У константном смо „сукобу“ између медицине и економије, између здравља и привреде и налазимо се у великом изазову пронаћи савршени баланс, који готово и не постоји.  Зато је ово посљедњи позив и молба да сви заједно покушамо да изградимо колективну одговорност да не бисмо морали да идемо у даљње мјере. С тим у вези, у координацији са републичким институцијама, наставићемо и једну ширу кампању – нагласио је Станивуковић.

Како је навео, поштовање мјера и додатни опрез потребни су и због почетка вакцинације како би сам процес имао смисла.

– У Дому здравља, како су ме обавијестили, почела је вакцинација здравствених радника, а ускоро ће кренути и вакцинација грађана. У том смислу, Град иде у опремање простора у којима ће се обављати овај процес – истакао је градоначелник.

Директорица Дома здравља Бања Лука, Невена Тодоровић казала је да се епидемиолошка ситуација у граду у задњих десетак дана погоршала, када је идентификовано 776 лица позитивних на корону. У недјељи прије те, било је 417 лица.

-Наше службе су преоптерећене, имамо велики притисак пацијената који имају акутне респираторне тегобе и повишену тјелесну температуру, тако да се дневно на нивоу Дома здравља прегледа између 300 и 400 таквих пацијената – нагласила је она.

Како је навела, у ковид амбуланти се прегледа око 100 пацијената, те се узме око 200 брисева. Забрињавајуће је, како је рекла, да је око 300 пацијената са тежом клиничком сликом тренутно смјештено на Универзитетско-клиничком центру Републике Српске.

-Као медицински дио Штаба сугерисали смо да се донесу озбиљније мјере за град. Међутим, дошли смо до консензуса да ћемо сачекати дан, два или три да видимо како ће се стање даље развијати. Посебно је забрињавајуће што се повећао број школске дјеце и наставника који су заражени или су у изолацији. С обзиром на то да не можемо идентификовати која су то кризна подручја, молимо све да се придржавају свих прописаних мјера – казала је др Тодоровић.

Чињеница је да је све већи број заражених међу ђацима и наставницима, те је Штаб данас додатно разговарао и са представницима актива директора основних и средњих школа. Упућена је молба за додатно сагледавање свих мјера у основним и средњим школама и додатну опрезност и поштовање свих мјера.

Штаб је данас закључио да ће бити упућен допис тржним центрима и великим маркетима да приликом организовања промоција и догађаја обавезно морају да траже сагласност Града и Дома здрвља, с обзииом на то да је уочена велика концентрација грађана на тим догађајима.

Такође, тзв. ковид редари у маркетима треба интензивније да упозоравају посјетиоце на поштовање прописних мјера.

Посебан допис биће упућен и заједницама етажних власника да се обрати пажња на окупљања по становима те да се иста пријаве Комуналној полицији, али и да се појача дезинфекција заједничких простора ЗЕВ-ова.

Позвани су сви послодавци да организују рад што од куће што на друге прихватљиве начине.

Због појачних надзора, дио радника из других орагнизационих јединица Градске управе распоређен је у Комуналну полицију и Инспекцију.

Наложена је и појачана дезинфекција аутобуса јавног превоза.

У циљу подизања свијести о превенцији ширења заразе вирусом корона, Град ће појачано проводити кампању под називом „Дисциплином до здравља“

Галерија фотографија: