Потписан уговор о обнови Сахат куле

Сахат кула, један од симбола Бањe Луке, поново ће се „наћи“ уз Ферхат-пашину џамију у Бањој Луци, након што је данас потписан уговор о њеној изградњи. У име Града Бање Луке, који ће обезбиједити све потребне дозволе, уговор је потписао градоначелник Игор Радојичић, док ће радове финансирати Вакуфска дирекција.

  • Изражавам задовољство због потписивања уговора о обнови Сахат куле у Бањој Луци, а и данашње потписивање је практично обављено путем видео конферернције на релацији Бања Лука – Сарајево – Анкара. Партнери у послу су Вакуфска дирекција која ће реализовати и финансирати пројекат, затим Град Бања Лука који ће обезбиједити све неопходне дозволе и Муфтијсство бањалучко. Сахат кула је у Бањој Луци стајала скоро пола миленијума, а срушена је 1993. године. Обновом је предвиђено њено враћање на стару локацију поред Ферхат-пашине џамије. Сахат кула је један од симбола града, дио културног блага и хвала свима који ће помоћи да се тај симбол обнови – рекао је Радојичић.

Муфтија бањалучки Нусрет Абдибеговић, казао је да урбани дио града не чине само људи већ и објекти, зграде и историјско насљеђе које сваки град има и којим се поноси.

  • Бањој Луци ћемо вратити њену Сахат кулу и надам се да ћемо тиме пружити још већу топлину свима који долазе овдје – нагласио је Абдибеговић.

Сенаид Заимовић, директор Вакуфске дирекције Исламске заједнице у БиХ, објаснио је да ће се, након потписивања протокола о изградњи Сахат куле у Бањој Луци, приступити изради пројектне документације и прибављању дозвола.

  • Након тога ћемо расписати тендер за извођача радова. Вјерујемо да ћемо све процедуре завршити у што краћем року и да ћемо кренути са обновом Сахат куле – закључио је Заимовић.