Нови паркинг за бицикле у центру града

Нови паркинг за бицикле са надстрешницом биће ових дана инсталиран на локацији код Музеја савремене умјетности РС, у оквиру планова за унапређење бициклистичке инфраструктуре.

Ново мјесто за остављање бицикала са 15 позиција, лоцирано је на тзв. Крашевом паркингу код Музеја савремене умјетности РС.

У Одјељењу за саобраћај и путеве истичу да је ово само мали дио напора који се посљедњих година улажу у унапређење бицииклистичке инфраструктуре, прије свега са циљем да се смањи употреба аутомобила и што више људи стимулише да користе бицикле.

  • Уназад неколико година, постојећа бициклистичка инфраструктура константно се надограђује изградњом бициклистичких стаза, тамо гдје је то могуће, или нових мјеста за паркирање бицикала – наводе у ресорном одјељењу.

Они истичу да је један од начина за промоцију бициклистичког саобраћаја и само обиљежавање стаза за кретање бицикала, те указују да је недавно овакав пројекат изведен у подножју Старчевице, гдје су, приликом реконструкције саобраћајнице, обиљежене бициклистичке стазе.

  • Поред тога, вриједи нагласити да је бициклистичка инфраструктура знатно унапријеђена у посљедње четири године, па су тако данас, на примјер, спојене бициклистичке стазе уз готово цијелу источну трансверзалу, од Обилићева па до новог кружног тока код „Леснине“ – наглашавају у Одјељењу.

Они посјећају да је, у оквиру ових напора, прије двије године активиран и систем за изнајмљивање бицикала „БЛ бајк“  на пет локација на подручју Бање Луке.

 Локација будућег паркинга за бицикле

Локација будућег паркинга за бицикле