Radojičić u posjeti „Žitoproduktu“: Grad traži način kako da pomogne privredi

Gradonačelnik Igor Radojičić, posjetio je danas kompaniju „Žitoprodukt“ i sa rukovodstvom razgovarao o aktuelnim poslovnim izazovima i načinima da se prevaziđe kriza izazvana epidemijom korona virusa.

Radojičić je najavio da će u narednih par sedmica obići nekoliko najvažnijih i najznačajnijih proizvodnih preduzeća u našem gradu, a „Žitoprodukt“ je prva stanica na tom putu.

  • U proteklim mjesecima najviše smo razgovarali o trgovinskim i uslužnim djelatnostima, pa smo u te razgovore željeli da uključimo firme koje se bave proizvodnjom. Uz „Žitoprodukt“, ovaj sistem uključuje i firme „Žitopeka“ i „Sektor sekjuriti“ i zapošljava oko 1.700 ljudi, tako da o tome moramo itekako voditi računa. Interes je i Grada i Republike da, usljed epidemiološke krize, probamo sačuvati radna mjesta odnosno domaće firme. Na gradskom i republičkom nivou već su sprovedene različite mjere pomoći i to je na kratke staze dalo mogućnost firmama da opstanu, ali sada bi trebalo da se vrate redovnom poslovanju, što neće biti nimalo lako, pogotovo ako imamo u vidu pad potražnje na tržištu. Biće potrebni mjeseci da se sve vrati u normalu, pa možda čak i cijela godina – kazao je Radojičić.

Dragana Kosić, član uprave ove grupacije, izjavila je da je Grad Banja Luka iskazao spremnost da im pomogne u saniranju posljedica epidemije.

  • Otvorili smo više aktuelnih tema, a najvažnija je, svakako, način kako sanirati posljedice izazavane ovom krizom. Naš osnovni cilj je da sačuvamo radna mjesta i vratimo poslovanje na nivo prije epidemije, ali na tom putu teško možemo uspjeti bez pomoći republičkih i gradskih organa. Poslovanje je poremećeno najviše u dijelu prodaje, a samim tim i pada prihoda – zaključila je Kosić.