Бицикли су „ин“: Више од 700 Бањалучана користи „Бл бајк“

Нeпуна два мјесеца откако је Бања Лука добила „Бл бајк“, сервис за изнајмљивање градских бицикала, више од 700 Бањалучана регистровало се за кориштење овог система.

Према подацима Одјељења за саобраћај и путеве, тренутно је у систему регистровано 715 корисника, а сервис је у прва два мјесеца забиљежио 3.300 изнајмљивања, са тенденцијом свакодневног раста.

Начелник ресорног одјељења Славиша Сандић, истиче да се највише најмова остварује радним данима, а што је и била основна намјера увођења овог сервиса – да што више наших суграђана на посао и назад одлази бициклом.

– На овај начин желимо подстакнути наше суграђане на физичку активност, али и побљшати туристичку понуду нашег града, придружујући се тако бројним европским градовима који се опредјељују за одрживу мобилност и заштиту животне средине – казао је Сандић.

 

Према његовим ријечима, у наредном периоду ће се активно радити на изградњи бициклистичких стаза и трака, са циљем да свако веће насеље у граду добије свој терминал за изнајмљивање бицикла. Такође, приликом израде сваке нове пројектно-техничке документације се тражи планирање бициклистичке инфараструктуре.

На подручју града су четири локације са укупно 30 бицикала, које су опремљене одговарајућим терминалом и системом за изајмљивање и паркирање бицикла, и то:

  • Центар – преко пута зграде Градске управе;
  • Аквана;
  • Улица Мајке Југовића, код Студентског центра Никола Тесла;
  • Парк Младен Стојановић, дио уз тротоар Улице Краља Петра I Карађорђевића.

Систем функционише на начин да се прво мора извршити регистрација корисника и то путем интернета, мобилне апликације, директно на терминалу или доласком у просторије Одјељења за саобраћај и путеве. Након регистрације, кориснику ће бити омогућено да изнајми бицикл на начин да изврши своју идентификацију, уноси број бицикла који је на располагању на терминалу, након чега систем аутоматски откључава бицикл. Након завршетка вожње, корисник враћа бицикл на један од терминала, и систем аутоматски врши обраду и наплату у зависности од времена кориштења бицикла. Цијене изнајмљивања бицкала су повољне, пола сата у току дана је бесплатно, а након тога сваки следећи започети час је 1,5 КМ.