Снажније контроле криволова на Врбасу и Врбањи

Заједничке контроле градских инспектора и рибочувара Спортско-риболовног друштва „Бања Лука“  драстично су смањиле криволов на Врбасу и Врбањи, потврђено је из Одјељења за инспекцијске послове.

– Ових дана појачали смо контроле риболова и коришћења рибарског подручја на Врбасу и Врбањи и већ сада можемо рећи да смо успјели са колегама из СРД „Бања Лука“ да драстично смањимо криволов, али и кориштење разних недозвљених средстава у риболову – истиче начелник Одељења за инспекцијске послове Јанко Kецман.

Он подсјећа да је ранијих година било доста проблема када је ријеч о заштити рибљег фонда, али да су сталне контроле и оштре казне смањилi број неправилности.

 

И у СРД „Бања Лука“ истичу да је знатно мањи број нерегуларности на терену (криволова, риболова недозвољеним средствима и алатима на недозвољен начин).

– Веома смо задовољни радом градске инспекције који заједно са нама контролишу наше ријеке, што очигледно даје резултате на заштити рибљег фонда – истиче координатор рибочуварске службе Маринко Поповић.

Према најавама из инспекције, појачане заједничке контроле посебно ће бити интензивиране од средине идућег мјесеца, будући да у том периоду почиње мријест шкобаља и младице.

Казна за риболов без дозволе је од 300 до 900 КМ, док се кориштење недозвољене опреме и „мамаца“ кажњава драстичнијим санкцијама – од 2.000 до 6.000 КМ. У случају лова подводном пушком, експлозивом, струјом, хемијским и другим средствима запријећене су казне у распону од 3.000 до 9.000 КМ.