„Бања Лука 1918“: Отворена изложба о стогодишњици ослобођења

Поводом 100 година од ослобођења Бање Луке у Првом свјетском рату и присаједињења Краљевини Србији, градоначелник Игор Радојичић отворио је у Банском двору изложбу архивских докумената под називом „Бања Лука 1918“.

Обраћајући се присутним, Радојичић је казао је да је у Бањој Луци потребно обновити и подастакнути сјећање на ове догађаје, јер је то било прво ослобођење од вишевјековне окупације на овим просторима.

-Новембар 1918. године је заиста доживљен на овим просторима као ослобођење. Сво становништво је заиста искрено поздравило улазак српске војске у Бању Луку 21. новембра 1918. године и прославили су то као ослобођење и дугочекану слободу – казао је Радојичић.

Он је најавио да ће почетком идуће године покренути измјену Статута Града, тако да се 21. новембар унесе у статут као још један од празника или датума за обиљежавање.

-Тај датум је између два свјетска рата и био обиљежаван у Бањој Луци, а онда након Другог свјетског рата, вјероватно због политичких разлога, тај празник је отишао у сјенку осталих догађања – нагласио је градоначелник.

Такође, како је навео, постоји више иницијатива за подизање споменика везаних за те догађаје и то вријеме.

-Више грађана и удружења покренуло је иницијативе да се подигну споменици краљу Петру Првом, војводи Степи Степановићу, ослободиоцима, те добровољцима. Вјерујем да ћемо усвајањем новог регулационог плана централног подручја лоцирати једну тачку у центру града, да ли на старој аутобуској станици или испред Музеја савремене умјетности РС, гдје би требало да се налази споменик везан управо за то вријеме – казао је Радојичић. Он је додао да ће данас, послије отварања изложбе, на источном транзиту бити засађени платани и формирана „Алеја солунаца“ као још један мали детаљ у слици и сјећању на оно што се дешавало прије тачно стотину година.

Директор Архива РС Бојан Стојнић, који је и коаутор изложбе, казао је да је изложба „Бања Лука 1918“ рађена од јануара ове године, те да је на 18 паноа изложено око 300 експоната.

-Тачно прије стотину година, на данашњи дан, највиши органи власти тадашње вијеће народа Бање Луке донијело је историјску одлуку о присаједињењу Бање Луке Краљевини Србији и зато смо се одлучили да баш на овај дан отворимо изложбу – рекао је Стојнић.

За потребе ове изложбе, како је навео, кориштена је архивска грађа Архива РС, БиХ, кантоналних и архива Србије и Српске православне цркве, затим Хрватског државног архива, библиотека али и приватне колекције бањалучких породица.

Изложбу прати и научна монографија „Бања Лука у борби за ослобођење и уједињење“ аутора др Боривоја Милошевића.

-То су два дијела једне органске цјелине. Они су наслањају једно на друго, допуњавају једну другу и базиране су на сличној архивској грађи, изворима, периодици и литератури – казао је др Милошевић.