Једношалтерски систем: Прошле године поднесено 3.000 захтјева

У оквиру тзв. једношалтерског система Одјељења за просторно уређење, током прошле године, примљено је 3.000 нових захтјева из области грађења.

-Од овог броја, њих 1.300 односи се на издавање локацијских услова и грађевинских дозвола, 316 за легализацију, док се остали захтјеви односе на издавање употребних дозвола, реклама, еколошких дозвола и слично – појашњавају у Одсјеку за послове Пријемне канцеларије Одјељења за просторно уређење.

Осим тога, путем ове канцеларије примљено је преко 2.500 допуна активних предмета, 376 захтјева за издавање рјешења о висни накнаде за уређење градског грађевинског земљишта и накнаде за ренту, те 487 захтјева за издавање пољопривредне сагласности за промјену намјене пољопривредног земљишта који се односе на управне поступке који су услов за издавање грађевинских дозвола.

-Када се сумирају све пружене услуге и информације, дође се до бројке од преко 12.000 грађана који су, током 2020. године, прошли кроз једношалтерски систем – навели су из ресорног одјељења.

Истичу да је једношалтерски систем испунио очекивања, јер је његовом примјеном убрзан и олакшан процес издавања дозвола из области грађења, а грађанима је омогућено да на једном мјесту, у просторијама Градске управе, поднесу захтјеве, прибаве све законом дефинисане сагласности и добију комплетне информације из просторно- планске, те правне документације, у вези са грађењем.

-Увођењем овог система, направљен је велики корак ка електронском издавању грађевинских дозвола – закључили су из одјељења.