Јавни превоз у пуном капацитету од 31. августа

Од понедјељка, 31. августа, у Бањој Луци почиње јавни превоз у пуном капацитету, по први пут од избијања епидемије корона вируса.

Саопштио је ово градоначелник Игор Радојичић након данашње сједнице Градског штаба за ванредне ситуације, истичући да ће у првој седмици бити појачана контрола у смислу поштовања хигијенских мјера у аутобусима, оптерећности линија и безбједности саобраћаја с обзиром на почетак школске године.

-Град уводи субвенције карата за средњошколце од 1. септембра, а прецизан износ о томе колико ће новца бити издвојено за ове сврхе биће познато након разговора са јавним превозницима – нагласио је Радојичић.

У наредних десетак дана, како је навео, у сарадњи са основним и средњим школама обавиће се додатне консултације у вези са прилагођавањем реда вожње због другачијег рада школа.

Град ће пратити хигијенско-епидемиолошке ситуацију и у случају појаве вируса међу ђацима, обавиће се дезинфекција школског објекта, уз изолацију одјељења.

Радојичић је истакао да је Бања Лука у задњих мјесец дана у благом смиривању броја обољелих од корона вируса.

-Нема нових кластера и велики број особа не може ни навести гдје су се заразиле. Оно што је најважније, имамо мање преминулих него у првом дијелу емпидемије, а друштво се привикава на овакве околности – истакао је Радојичић.

Он је нагласио да се ова фаза може контролисати овим мјерама и да су у току припреме за нове изазове које доноси почетак школске године и зимски период појаве грипа и респираторних инфекција.

-Циљ нам је и даље исти, а то су заштита људских живота, здравље становништва и минимизирање економских и социјалних посљедица – нагласио је он.

Према његовим ријечима, од половине идућег мјесеца биће успостављена нова ковид амбуланта у Доцу. Истовремено, у Поликлиници ће бити предвиђен одвојен простор за школску дјецу.

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић казала је да Влада Републике Српске донијела одлуку да настава у школској 2020/2021. години у Републици Српској почне 1. септембра 2020. године у школским клупама уз поштивање мјера које су прописали Министарство здравља и социјалне заштите и Институт за јавно здравство Републике Српске

– У сарадњи са цивилним заштитама градова и општина, у укупно 670 школских објеката у РС обавиће се дезинфекција како би били спремни за долазак ученика – навела је Тривићева.

Препоруке које се односе на одвијање наставног процеса, како је најавила, биће доступне на сајтовима Владе РС и Института за јавно здравство Републике Српске.

Директор Дома здравља Бања Лука Невена Тодоровић нагласила је да ће Дом здравља обављати активан епидемиолошки надзор у школама.

-Од самог почетка епидемије у граду је забиљежно 1.451 лице позитвно на вирус, од којих је 58 преминуло. У протеклих седам дана биљежимо мањи број грађана са акутним респираторним инфекцијама. Тренутно имамо 132 активна случаја на вирус, гдје нема дјеце до шест година – рекла је она.

Вртићи

Град Бања Лука затражио је од републичких органа да се повећа дозвољени број дјеце у вртићима, како би се од 1. септембра и завршетка сезоне годишњих одмора отворио простор за нормалан рад предшколских установа.

Кафићи

Угоститељским објектима је јучерашњом одлуком Републичког штаба за ванредне ситуације продужено радно вријеме до 24 часа, па ће у том смислу дјеловати и градски надзорни органи.