Штаб позвао суграђане да се понашају одговорно за предстојеће празнике

Штаб за ванредне ситуације Града позвао је данас суграђане да се за предстојеће празнике понашају одговорно и да поштују све мјере, које су на снази у вези са актуелном епидемиолошком ситуацијом.

-Бања Лука неће доносити никакве додатне мјере. Сматрајући да се тренутна ситуација благо стабилизовала, али да је и даље изазовна и тешка, Бања Лука ће се придржавати мјера које је прописао Републички штаб за ванредне ситуације. Уколико буду донесене нове упуте, прилагодићемо се њима – казао је градоначелник Драшко Станивуковић, који је као командант Штаба предсједавао данашњом сједницом.

Како је истакао, у Бањој Луци у овом тренутку имамо благу стабилизацију епидемиолошке ситуације, а када говоримо о седмичном тренду постоји и смањење броја заражених.

-Можемо рећи да се крећемо у бољем  правцу. Међутим, то је преурањено говорити због предстојећих празника. Да Дом здравља није на висини задатка, сам Клинички центар не би могао да издржи цијелу ову ситуацију – казао је Станивуковић.

Према његовим ријечима, све надлежне службе припремљене су за режим рада до 20. јануара наредне године и уколико не би ситуација изискивала, наредна сједница Штаба биће одржана иза тог датума.

-Тада би требало да договоримо и нови режим рада због премора и здравствених радника и других служби, које раде даноноћно – рекао је Станивуковић.

Уз заштиту здравља суграђана, како је истакао – изазов у наредној години биће и да се прати стање у привреди и начине на који као Град можемо да будемо на услузи свим привредницима, угоститељима, хотелијерима, надајући се да ова ситуација што прије прође и да се вратимо у нормалну фазу функционисања и да привреда на тај начин оживи.

Директорица Дома здравља Бања Лука, Невена Тодоровић казала је да укупан број позитивних лица на вирус корона у Бањој Луци од марта до 27. децембра износи 10.123, од чега је преминуло 320 лица.

-У протекла три мјесеца у нашим АРИ амбулантама, обављено је 28.830 прегледа пацијената са респираторним симптомима и повишеном тјелесном температуром. Од краја септембра биљежимо знатан пораст обиљелих лица. Највећи број заражених је из категорије радно способног становништва од 30 до 49 година – навела је др Тодоровић и истакла да све АРИ амбуланте раде у пуном капацитету са предвиђеним дежурствима за предстојеће празнике.

-Нека нам ове године, здравље нас и наших најмилијих буде најважније, уз поштовање свих препоручених мјера као приоритет. Покажите одговорност према најближим и солидарност према здравственим радницима, тако што ћете остати код куће за предстојеће празнике – поручила је др Тодоровић.