Чесма: Велики радови на санацији насипа на Врбањи и Врбасу

Мјештани Чесме више неће морати да стрепе од Врбаса и Врбање након што је почела темељна санација оштећеног насипа на овим ријекама, вриједна више од 460.000 КМ.

Према информацијама из „Воде Српске“, интензивно се ради на обнови насипа на десним обалама Врбање и Врбаса, од Црног вира до висећег моста у Чесми.

  • Најкритичнији дио од обалоутврде до моста код Инцела је саниран, односно одвезен је уништени дио обалоутврде и постављене су нове камене призме, те очекујемо да ће ових дана бити и бетониране – истичу у „Водама Српске“.

По њиховим подацима, на овој локацији ће се радити још десетак дана, након чега ће радови бити настављени на обали код Црног вира.

Према инспекцијским надзорима који су рађени у првој половини ове године, утврђена су четири оштећења на насипу укупне дужине од око 170 метара.

  • На основу регистрованих оштећења обалоутврде видљиво је да она представљају негативни утицајни фактор на стабилност, а самим тим и на функционалност насипа који би требало да штити домаћинства у насељу Чесма од плављења тако да је брза санација обалоутврде била апсолутни приоритет – истакао је Јанко Кецман, начелник Одјељења за инспекцијске послове.

Насип на Врбањи изграђен је 2004. године, а оштећен у поплавама 2014. године. Тада је урађена његова привремена санација, међутим проблем није трајно ријешен.

Средства за санацију насипа обезбиједила је Влада Републике Српске, а цијели посао је у надлежности ЈУ „Воде Српске“,  које су надлежне за одржавање насипа и обалоутврда на Врбасу и Врбањи.