„Црно врело“: Фабрика воде биће завршена до септембра

Радови на изградњи фабрике воде у оквиру капиталног пројекта „Црно врело“, која би требало да обезбиједи воду за 20.000 становника са рубних дијела Бање Луке и Приједора, требало би да буду завршени до септембра ове године, закључено је на данашњем састанку делегација Бање Луке и Приједора.

Према извјештају из предузећа „Хидрокоп“, радови на изградњи централног дијела водоводног система „Црно врело“, су у поодмаклој фази, те се тренутно изводе радови на уградњи електро и припадајуће, аутоматске опреме. Према тренутном темпу, радови би требало да буду завршени до краја августа или почетка септембра ове године.

Послије вишегодишње паузе, изградња овог система настављена је у августу прошле године, након што су обезбијеђена финансијска средства за изградњу фабрике воде.

Са своје стране, Град Бања Лука ће ове године обезбиједити додатних милион КМ, како би првих 5.000 становника из села на платоу Мањаче добили воду већ током ове године.

– Истовремено, градске власти су у преговорима са Европском банком за обнову и развој (ЕБРД) за кредитна средства у износу до 10 милиона евра за воднадбијевање и канализацију, од чега би добар тог новца, уколико уђемо у тај аранжман, био искориштен за наставак пројекта „Црно врело“, који неминовно изискује велика улагања и у наредним годинама – рекао је градоначелник Игор Радојичић.