Цивилна заштита креће у акцију чишћења потока и канала

Бањалучка Цивилна заштита на прољеће ће наставити акцију уређења малих водотокова на ширем подручју, у настојању да се предуприједи опасност од плављења, изјавио је Младен Ћућун, шеф Одсјека за послове цивилне заштите и професионалне територијалне ватрогасне јединице.

Према његовим ријечима, посебна јединица Цивилне заштите на прољеће ће обавити превентивну акцију рашчишћавања и продубљивања корита више потока и пропусних канала на подрчју више насеља, међу њима Дебељака, Аде и, посебно, горњих дијелова Старчевице, који су раније били плављени управо због зараслих канала и недовољне пропусности корита потока.

– Захваљујући савременој механизацији, Цивилна заштита ће моћи у потпуности самостално да дјелује на терену, како превентивно, тако и у току и након елементарне непогоде. Поучени искуством са поплавама из 2014. године, а онда и послије са повременим падавинама, процијенили смо да је потребно да наш одсјек дјелује и превентивно у одређеним ситуацијама. Још прошле године, набавили смо грађевинску механизацију којом по први пут, спровели превентивне акције чишћења пропусних канала и корита бујичних потока. Тада је очишћено око шест километара канала, првенствено у насељима која су раније имала проблема са бујицама и поплавама – рекао је Ћућун.

 Фото: архива

Фото: архива

 Карта опасности од поплава

Карта опасности од поплава

Он је подсјетио да је градска администрација још раније одлучила да се Цивилна заштити опреми адекватном грађевинском механизацијом са којом би била у стању да радити, првенствено, на превенцији поплава. У оквиру тих планова, прошле године су набавили два багера, а на прољеће ће добити и специјализовани камион, тзв. „грајфер“.

Истовремено, Ћућун напомиње да је израђена карта опасности од поплава, у оквиру пројекта „Интегрисање климатских промјена у смањењу ризика од поплава у сливу Врбаса“. Овај пројекат реализован је у сарадњи са УНДП-ом и Глобалним фондом за животну средину.

– Ова карта је од изузетног значаја јер је врло прецизно идентификовала све критичне тачке, дијелићи их на мјеста високе, средње и ниске опасности од поплава – рекао је Ћућун.

Карту опасности од поплава можете погледати овдје.