Цивилна заштита добила појачање, успјешно завршен пројекат усавршавања резервног састава

Чланови РК „Делфин“ који су у резервном саставу Цивилне заштите, успјешно су завршили дводневну обуку ДАН ПРОВАЈДЕР, за пружање прве помоћи угроженим лицима у кризним ситуацијама током елементарних непогода.

-Припадници РК Делфин за безбједност и спасавање на води и под водом вриједно раде на стицању нових знања из различитих области спасавања и заштите људских живота за потребе ванредних ситуација – рекао је предсједник РК „Делфин“ Игор Гајић, током додјеле међународних сертификата за полазнике који су успјешно завршили курс.

-Овај курс специфичан је по томе што полазници уче како да реагују у кризним ситуацијама када је помоћ најпотребнија, што нам је и основни циљ и посао. Све обуке су рађене по стандардима најјачих ронилачких асоцијација-рекао је Гајић.

-Посљедњи догађаји везани за поплаве у претходном периоду показали су колика је важност и улога спасилаца у кризним ситуацијама. Она мјеста и градови који су имали добро организовану Цивилну заштиту и спасиоце, лакше и дјелотворније су се носили са проблемима и посљедицама поплава – рекао је шеф Одсјека за послове цивилне заштите и професионалне територијалне ватрогасне јединице Младен Ћућун,који је овом приликом захвалио члановима РК „Делфин“, који су се добровољно прикључили резервном саставу Цивилне заштите.

Предсједник Скупштине града Бањалука Зоран Талић, похвалио је рад РК „Делфин“, те се у име града још једном захвалио спортском колективу који је међу првима ставио своје капацитете у службу спасавања угрожених грађана током катастрофалних поплава 2014. године.

Поред обуке из прве помоћи у кризним ситуацијама, чланови РК „Делфин“ прошли су обуку за старије рониоце, те четири инструкторска курса из области војно полицијског роњења, роњење са лицима са инвалидитетом те са дјецом са потешкоћама у развоју. Осим по хуманости, РК Делфин препознат је и као спортски колектив који обогаћује спортску и туристичку понуду града Бањалука, те је уврштен у редовно финансирање од стране Одјељења за образовање, здравство, омладину и спорт.