Центар града добија нове обрисе, враћа се и „Башта сљезове боје“

Један од најважнијих планских докумената – Регулациони план дијела централног подручја града Бање Луке, који ће утврдити изглед градског језгра за неколико наредних деценија, требало би да буде усвојен 26. децембра ове године.

Приједлогом плана обухваћен је простор који се налази између улица: Алеје Светог Саве, Вука Караџића, Јована Дучића, Грчке, Николе Тесле, Книнске, Булевара цара Душана, Краља Петра I Карађорђевића, Здравка Челара, Теодора Колокотрониса, ријеке Црквена, те улица Горана Радуловића Бимбе и Васе Пелагића. Ријеч је о плану за површину од скоро 50 хектара у дијелу централног

Начелник Одјљења за просторно уређење Слободан Станаревић, каже да је рад на овом плану трајaо годину и по дана. Он додаје да је план урађен квалитетно и да нуди добра рјешења, те је изразио наду и да ће одборници Скупштине града прихватити овај план на посљедњој овогодишњој сједници.

– Oвим планом, предвиђена je градња солитера на три локација са максимално 12 спратова. Такође, план нуди и друга разноврсна рјешења која би требало да обогате градски живот у различитим сферама. Тако би испред Дјечијег позоришта РС требало да никне мањи трг, а нешто налик некадашњој „Башти сљезове боје“ планирамо у Улици краља Алфонса – рекао је Станаревић.

Станаревић издваја и простор гдје је некада планирана градња тржног центра, а гдје се сада граде подземне гараже.

– По завршетку изградње гараже, на том простору је предвиђен трг са централним спомен обиљежјем, који ће се даље пружати према споменику бану Милосављевићу и Храму Христа Спаситеља, са циљем формриања јединственог јавног простора, све до Музеја савремене умјетности РС. Веома значајним сматрамо и план за уређење простора у Улици Симе Шолаје, гдје ће се на плочи атомског склоништа изградити тзв. зелени кров, као јединствена зелена оаза у центру града са дјечијим игралиштем – образлаже Станаревић.

Регулациони план дијела центра града предвиђа и различита саобраћајна рјешења како би у центру града било што мање саобраћајне гужве.

 Фото: архива

Фото: архива

– Планом је предвиђена градња четири кружна тока и то код Народног позоришта РС, затим код старе зграде Владе РС (дом армије) те на Булевару, а рамишља се и о једном кружном току у продужетку Булевара цара Душана који би обезбиједио бољи проток саобраћаја према Лаушу – закључио је Станаревић.

Градски архитекта Иван Рашковић, изјавио је раније да нови регулациони план централног градског подручја предвиђа више зелених површина.

-Зелене површине нису редуковане, напротив проширене су плански. На потезу од споменика бану Милосављевићу према подземним гаражама планирана је једна велика алеја која треба да буде озелењена и то је додатак зеленим површинама. Дакле, остају постојеће зелене површине које су постојале и сада су само повећане – нагласио је Рашковић.