Формиран Форум за безбједност, први предсједник Радислав Јовичић

Бивши министар унутрашњих послова Републике Српске Радислав Јовичић изабран је данас за предсједавајућег новоформираног Форума за безбједност града Бање Луке, док је за замјеника изабрана Сања Станић, представник „Викторије“, удружења за борбу против наркоманије, саопштио је градоначелник Игор Радојичић, послије данашње конститутивне сједнице овог градског тијела.

Радојичић је подсјетио да је Скупштина града, на његов приједлог, у јуну ове године донијела одлуку о формирању Форума за безбједност, као савјетодавног тијела, са укупно 23 члана, укључујући представнике надлежних институција, мјесних заједница, цивилног сектора и стручњака за безбједносна питања.

– Форум ће бити савјетодавно тијело које ће служити за сарадњу између институција, било да је у питању Град или Република, и самих грађана. Из тог разлога, састав форума је разнолик и чине га представници грађана, мјесних заједница, појединих инстиуција, са заједничким циљем – безбједан град, у којем се може угодно живјети и у којем грађани не страхују за своју безбједност – рекао је Радојичић. Он је додао да је на првој сједници форума отворен низ отворених питања од утицаја за безбједност, од радног времена угоститељских објеката до саобраћаја и наркоманије.

Он је изразио очекивање да ће чланови форума бити активни и да ће давати приједлоге и препоруке Градској управи, али и вишим нивоима власти.

 Радислав Јовичић

Радислав Јовичић

У изјави новинарима, Јовичић се захвалио члановима форума на указаном повјерењу и прецизирао да се, кроз мултидисциплинарни приступ питањима безбједности, може постићи много на превенцији безбједносних изазова.

– Као Форум, ми ћемо давати сугестије и приједлоге о томе шта се може учинити како би се безбједносни амбијент подигао на виши ниво – рекао је Јовичић.

Замјеница Станић изјавила је да прва сједница овог тијела, на којем су изнешени бројни приједлози, показује да чланови форума улазе у овај посао са великим амбицијама, те нагласила да ће им приоритет бити превенција безбједносних проблема.

Поред предсједевајућег Јовичића и замјенице Сање Станић, чланови форума су и: градоначелник Игор Радојичић, предсједник Скупштине града Зоран Талић, начелник Полицијске управе Жељко Спасојевић, директор Центра за социјални рад Ирена Јолџић, шеф Одсјека цивилне заштите Младен Ћућун, директорица Дома здравља Гордана Тешановић, предсједник Актива директора основних школа Мирослав Попржен, директор Актива директора средњих школа Љубан Бајић, начелник Комуналне полиције Миленко Летић, представник Савјета МЗ Петрићевац Зоран Савановић, представник Савјета МЗ Борик I Никола Дувњак, представник Савјета МЗ Љубачево Раденко Вујасин, представник Савјета МЗ Драгочај Славенко Тадић, кооординатор пројекта „Рад полиције у заједници“, Весна Малешевић, удружење грађана „Гето“, Синиша Праштало, мото клуб „Стршљен“, Александар Жоља, Хелсиншки парламент грађана, Петар Јокановић, Савјет омладинских организација, Дарко Момић, Клуб новинара, Сергеј Мочевић, Центар за едукацију, омладину и спорт, те Драгормир Јовичић, професор на Факултету за безбједност.