Финансирани систематски прегледи за 1.105 спортиста

Града Бања Лука је у овој години финансирао укупно 1.105 систематских прегледа спортиста сениора.

По први пут ове године, Град је финансирао два обавезна систематска прегледа у спортовима којим је то прописано важећим правилницима матичних спортских савеза.

-Првим систематским прегледом обухваћено је око 700 спортиста старијих од 18 година, и око 500 спортиста који имају други систематски преглед у току такмичарске сезоне – казаo je начелник Одјељења за образовање, здравство, омладину и спорт Драган Бањац.

Буџетом Града Бања Лука за 2018. годину, односно, у оквиру Програма развоја спорта града Бања Лука са приоритетним областима финансирања за 2018. годину, планирана су средства у износу до 40.885 КМ за учешће у финансирању здравствене заштите спортиста аматера у складу са важећим законским прописима.

-У систематски преглед спортиста сениора укључен је љекарски преглед специјалисте медицине спорта, антропометријска мјерења, лабораторијске анализе, ЕКГ и спирометрија. Прегледи су обављени у Заводу за медицину рада и спорта Републике Српске која је и једина овлаштена установа за обављање систематских прегледа спортиста на територији Републике Српске – навео је Бањац.

Како је истакао, Градска управа је финансирањем другог обавезног систематског прегледа спортиста у спортовима којима је то прописано њиховим спортским правилима показала да је здравствена заштита спортиста приоритет и што је имало доста одјека међу спортистма и спортским радницима.

-Стога, неопхоно је да се Програмом развоја спорта града Бања Луке са приоритетним областима финансирања за 2019. годину планирају средства за систематски преглед 1.360 спортиста сениора, чиме ће бити обухваћен и систематски преглед 100 спортиста сениора (старијих од 18 година) из 2018. године, који нису били у евиденцији Завода за медицину рада и спорта РС – закључио је Бањац.

 Фото илустрација

Фото илустрација