У Раковачким барама гради се велико складиште за цивилну заштиту и ватрогасаце

У Раковачким барама данас је почела изградња централног магацина за потребе цивилне заштите и ватрогасне бригаде, објекта вриједног 650.000 КМ. Током данашњег обиласка градилишта, градоначелник Игор Радојичић нагласио је да у посљедњих неколико година много новца уложено у опремаљње Ватрогасне бригаде и Цивилне заштите, те да је, због набавки великих количина нове опреме, потребно изградити централно складиште за њихове потребе.

– Складиште ће се простирати на више од 1.000 квадратних метара, а поред ватрогасаца и цивилне заштите, моћи ће да га користе и друге градске службе, које имају потребе за складиштењем разне опреме, попут Одјељења за комуналне послове и Одјељење за саобраћај и путеве – рекао је Радојичић и указао да су, због измјена закона које су услиједиле послије катастрофалних поплава из 2014. године, Одсјеку за цивилну заштиту и послове професионалне територијалне ватрогасне јединице на располагању знатно већа средства у односу на ранији период.

– Усљед повећаних издвајања за овај сектор, набављено је много опреме за ове потребе и наша ватрогасна јединица је у овом моменту најбоље опремљена јединица у Републици Српској – нагласио је Радојичић.

Он је додао да су прошле године проширене активности из области превенције поплава, у смислу уређења бујичних и мањих водотокова на подручју града, односно на водотоковима који су у градској надлежности.

– Набавили смо грађевинске машине и ишли у превентивно чишћење корита свих идентификованих водотокова, а када су у питању ријеке Врбас и Врбања, ту нисмо у могућности да дјелујемо на тај начин јер су оне у надлежности „Вода РС“ – навео је Радојичић.

Шеф Одсјека за цивилну заштиту и послове професионалне територијалне ватрогасне јединице, Младен Ћућун, прецизирао је да ће су  новом објекту налазити сва материјално –техничка средства која одсјек посједује.

– На овом мјесту ће, између осталог, бити смјештена и специјализована машина за пуњење врећа за одбрану од поплава. Овакву машину у свом посједу на ширем подручју има само Бања Лука, а тренутно имамо на стању 50.000 врећа. Кад је ријеч о опремању цивилне заштите, набављено је више од 1.000 комплета униформи, лопата, чизама и слично, а у овој години биће купљен и интендантски материјал, као што су ћебад и шатори – рекао је Ћућун.

Извођач радова је предузеће „Тектон“, а рок за завршетак радова је 120 дана.